Maturski ples ponovo na Trgu srpskih ratnika

Prošle godine Maturski ples u Kraljevu, ali ni u većem delu Srbije nije održan zbog tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” i selima oko Mladenovca. Nije ga bilo ni 2020. i 2021. godine zboga pandemije kovdia 19, tako da će sutrašnji biti 17. po redu.

Maturanti iz devet kraljevačkih srednjih škola, ali i iz škole „Ivo Lola Ribar“ koju pohađaju đaci sa posebnim potrebama okupiće se na Tru srpskih ratnika u Kraljevu, gradu koji je prvi u našoj zemlji započeo tradiciju ovakvog načina oproštaja maturanata od đačkog doba.

Sutra, tačno u podne, grad će zablistati u posebnom sjaju, kada će Trg srpskih ratnika postati plesna pozornica za oko 800 maturanata od 1.086 učenika završnih razreda kraljevačkih srednjih škola. Tradicionalni „Maturski ples” ponovo će oživeti trg, simbol prepoznatljivosti grada na Ibru kod popularnog „Milutina” i pokazati lepotu prizora mladosti, radosti i zajedništva.

Organizatori ovog svečanog događaja su Grad Kraljevo, Turistička organizacija Kraljeva i Školska uprava Kraljevo. Oni su na današnjoj konferenciji za novinare pozvali i sve građane Kraljeva da budu deo ovog posebnih trenutka onih koji se spremaju da zakorače u realan život..

Uz ocenu da Kraljevo ima jedan od najlepših trgova, Igor Tešić, PR Turističke organizacije Kraljevo, istakao je da će Trg srpskih ratnika sutra biti najlepše odeven u mladost, ples i igru:

Zato je i naše zadovoljstvo neizmerno, jer ćemo pokazati koliko je naš grad divan i ispratiti maturante na jedinstven način u život.

Organizatori ističu da im je najvažnija bezbednost svih maturanata nakon završetka plesa. Bojana Marinković, rukovodlac Školske uprave istakla je da će nastavnici pratioci  biti sa svojim učenicima tokom probe i plesa:

Nakon toga očekujemo podršku celog grada kako bi naši maturanti bili bezbedni. Sastanak sa predstavnicima Grada, Policijske uprave i Komunalne milicije održan je prošle nedelje i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu.

Da je maturski ples najlepši način oproštaja od srednje škole ocenio je i dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Trg srpskih ratnika sutra će biti posebno biti lep. Neki maturanti će nastaviti obrazovanje, dok će drugi započeti svoje karijere, ali verujem da će svi postati korisni članovi našeg društva.

Sinhronizovani ples uz muziku Johana Štrausa, koji se na kraju završi tradicionalni srpskim kolom, okupiće maturante iz pedesetak gradova i opština u Srbiji. Osnovna ideja projekta, koji je od 2005. do sada okupio gotovo 250.000 maturanata iz čitave zemlje, je povezivanje mladih kroz ples i muziku u cilju promocije mira i zajedništva.

Tokom šest minuta sinhronizovanog plesa svi postaju jedan, bez granica i razlika, čime se na najlepši način označava ulazak u svet odraslih.

Pogledajte kako je bilo na Maturskom plesu u Kraljevu 2022. godine

M. M. D.