Akcija promocije dobrovoljnog vatrogastva u Kraljevu (VIDEO)

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo priredilo je na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu akciju promocije dobrovoljnog vatrogastva. Ove aktivnosti deo su projekta „Zaštita šuma i šumskog biodiverziteta od šumskih požara“ koji DVD Kraljevo realizuje uz pomoć organizacije Mladi istraživači Srbije i EKOSISTEM programa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Cilj akcije je da se promocijom dobrovoljnog vatrogastva građanima i široj javnosti skrene pažnja na neophodnost zaštite šuma, koje su požarima sve ugroženije zbog klimatskih promena.

Tako s jedne strane podižemo tzv. protivpožarnu kulturu građana promocijom dobrovoljnog i  vatrogastva i inače i negujemo vatrogasni podmladak – kaže Mirjana Prodanović iz Ženske sekcije DVD Kraljevo.

Mirjana Prodanović – Ženska sekcija DVD Kraljevo

Ona je pojasnila da su promotivni materijal građanima, u akciji promocije dobrovoljnog vatrogastva, delili volonteri – učenici tri srednje škole: Poljoprivredno-hemijske, Šumarske i Elektro saobraćajno tehničke škole.

Oni su sa građanima i razgovarali na temu zaštite šuma od požara, a akciju je imao i naš najmlađi vatrogasni podmladak. To su deca koja godinama učestvuju na vatrogasnim kvizovima koje organizuje DVD Kraljevo.

Tako su učenici Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Vrbe i „Dimitrije Tucović” iz Kraljeva pokaznom vezbom deomnstrirali svoje načine na koje se spremaju za, eventualni, budući vatrogasni poziv i za zaštitu šuma, kao volonteri, ali sasvim moguće i kao – budući profesionalci.

   M. M. D.

Ova aktivnost je deo EKO-SISTEM programa koji realizuju Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.

EKO-SISTEM program  je nastao sa ciljem da podrži reforme u zaštiti životne sredine u Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU).