Alarm: Inflacija u junu skoro 12 odsto

U odnosu na jun prošle godine hrana je, u proseku, skuplja za 19,3 odsto, cena mesa sada je viša – za skoro četvrtinu prošlogodišnje cene, gorivo je poskupelo za oko 27 procenata, ali – da li znate šta je najviše poskupelo?

Republički zavod za statistiku saopštio je da su cene proizvoda i usluga u junu ove godine bile su za 11,9 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine. Ovaj skok potrošačkih cena blizu je maksimuma za poslednjih 10 godina, jer je viša stopa inflacije poslednji put zabeležena u prva dva meseca 2013. godine.

Hrana je, za godinu dana, u proseku poskupela za 19,3 procenta. U odnosu na prošlu godinu) najviše su poskupeli kafa, čaj i kakao – za 24,7 odsto, cene mesa skočile su za 23,8 procenata, a  mleko, sir i jaja u junu ove godine plaćali smo za 19 odsto više nego pre godinu dana. U odnosu na prošlu godinu – za 14,2 odsto porasle su, u proseku, i cene zakupa stanova, a cene goriva i maziva za putnička vozila više su za 27,1 odsto .

Najviše su poskupele novine i časopisi – za 32 procenta.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na maj cene su u junu u proseku povećane za 1,6 odsto, a  u poređenju sa poslednjim mesecom prošle godine, cene su u proseku više za 7,3 odsto.

Ovogodišnje prognoze Narodne banke Srbije jesu predviđale maksimum u junu i julu i po tim prognozama maksimum inflacije terbao je da bude između 10 i 11 odsto. U toj prognozi NBS je upozorila da su rizici projekcije inflacije za ovu godinu –  veći nego što je to uobičajeno, „zbog nekoliko kriza u svetu koje se dešavaju istovremeno“, a da je „domaćih rizika znatno manje“. Oni se, kako navodi NBS odnose na, „uvek rizičnu, poljoprivrednu sezonu i na proizvodnju uglja i električne energije koja nije na zadovoljavajućem nivou tokom poslednjih šest meseci“.