Da li kraljevački hoteli i restorani imaju oznaku „Čisto i sigurno“?

Udruženje hotelijera i restoratera širom Srbije sprovodi edukaciju o zdravstveno-higijenskim merama i dodeljuje sertifikat „Čisto i sigurno“, koji bi trebalo da garantuje turistima da objekat poštuje međunarodne standarde. Obuka je održana i u Kraljevu

Predstavnici više od dvadeset turističkih objekata sa područja Kraljeva prošlo je edukaciju za dobijanje sertifikata „Čisto i sigruno“, koji turistima garantuje da hotel, manji privatni smeštaj ili restoran, u koji su došli poštuje međunarodne zdravstveno-higijenske standarde.

Sertifikacija „Safe travels“, odnosno kod nas „Čisto i sigurno“ javila se kao potreba i zahtev tržišta u uslovima pandemije kovida – zapravo, potreba i zahtev turista koji posle iskustva sa kovidom sa mnogo više straha i osećanja neizvesnosti kreću na putovanja. Inače, sertifikacija je dobrovoljna, nije obavezna!

Čisto i sigurno – sertifikat

Nacionalna oznaka „Čisto i sigurno“ je pandan međunarodnom „Safe travels“ i oni koji dobiju ovu oznaku mogu je postaviti u svom objektu i na svim promotivnim materijalima.

Kako smo saznali, tridesetak polaznika obuke sa područja Kraljeva juče je najavilo podnošenje zahteva za dobijanje sertifikata.

Obuka je za polaznike besplatna i širom Srbije sprovodi je Poslovno udruženje hotelijera i restoratera Srbije HORES u okviru projekta „EU za tebe – kulturno nasleđe i turizam“, finansiraju Evropska unija i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a partner je srpsko Ministarstvo turizma. Prof. dr Georgi Genev, predsednik HORES-a kaže:

–  Do juče niko nije razmišljao o jastucima, koliko je tu ljudi spavalo, znojilo se, kašljalo, kada je opran i dezinfikovan. Sada soba mora biti potpuno dezinfikovana. Dosta smo usmereni i na bezbednost hrane, od nabavke do načina posluženja. Gosti imaju dve bojazni: strah u javnom prostoru i da li objekat u kome su smešteni ispunjava sve zdravstvene mere. Očekuju da hotelska soba bude na nivou operacione sale… Tome moramo da težimo ako želimo da budemo konkurentni na međunarodnom tržištu. To traže i domaći turisti, ali još mnogo više strani.

Deo polaznika obuke Čisto i sigurno u Kraljevu

Koliko je to neophodno, govori podatak dobijen istraživanjem da su hoteli i restorani na području Beograda po međunarodnim standardima dobili ocenu samo 3,7! Na sreću ili nesreću, istraživanje nije rađeno u drugim delovima Srbije.

Proces sertifikacije je jednostavan – ko prođe obuku može podneti zahtev i dobiće oznaku „Čisto i sigurno“. Ako ste kao i mi pomislili da to onda nije nikakva garancija da se standardi i poštuju, stiže objašnjenje:

– Od jula ćemo krenuti sa kontrolom. Naši „tajni gosti“ posećivaće sertifikovane objekte i proveravati da li se poštuju procedure, da li je zaista „čisto i sigurno“. Tamo gde utvrdimo nepravilnosti, upozorićemo vlasnike, sugerisati kako da reše problem. Tamo gde bude velikih propusta, oduzimaćemo sertifikat, ali kazne nisu naš cilj, svoju ulogu vidimo prvenstveno kao savetodavnu. Suština je da zaista podignemo nivo zdravstveno-higijenske bezbednosti gostiju – rekao je za portal KRUG Marko Jelić, projekt menadžer u HORES-u.   

Prof. dr Georgi Genev, Ana Mirosavljević i Marko Jelić

Obuku za „Čisto i sigurno“ do sada je prošlo oko 6.000 zaposlenih u turizmu. HORES je predavanja održao prvo za osoblje u velikim gradovima sa velikim turističkim objektima, zatim u banjskim i planinskim centrima, a sada su usmereni na manje turističke kapacitete. Marko Jelić kaže da su reakcije predstavnika turističkih objekata na obukama dobre i da oni koji ne žele da se sertifikuju uglavnom i ne dođu, ili ne pošalju zahtev.

Korona desetkolavala srpski turizam

Posledice koje je pandemija kovida ostavila na turizam u celom svetu su nesagledive. Tako je i u Srbiji, mada možda ne izgleda. Većina objekata i dalje radi i spolja se čini kao da je sve u redu. Ali mnogo realniju sliku daje podatak o broju zaposlenih u turizmu koji je izneo Georgi Genev:

–  Imamo problem kadrova u turizmu na svim nivoima. U februaru 2020. imali smo oko 19.000 zaposlenih u hotelijerstvu, već posle četiri meseca otišlo je oko 4.500 radnika, prošle godine još oko 5.000. Procenjuje se da u ovom trenutku imamo svega oko 9.500 ljudi! Imamo 0,5 ljudi po smeštajnoj jedinici, a standard je 1:1. Nedostaju svi: konobari, kuvari, sobari, menadžment… procenjuje se da će biti potrebno 5-6 godina da se kadrovski oporavimo.

Edukacija za „Čisto i sigurno“ sertifikat u Kraljevu je organizovana u saradnji sa Turističkom organizacijom Kraljeva. Direktorka ove ustanove kaže da je pandemija pokazala da nam zdravlje ipak svima mora biti na prvom mestu i zato turistima fokus postaje zdravstvena bezbednost na putovanjima.

 Posedovanje sertifikata „Čisto i sigurno“ može postati presudan kriterijum pri odabiru smeštaja. Mi se nadamo da će to ove obuke i sertifikacija dovesti sve više gostiju i u našu zemlju, ali naše je da ih prvenstveno privučemo u Kraljevo. Ova godina je dobro počela, u prva četiri meseca imali smo duplo više gostiju nego prošle godine u ovo vreme i to nam daje nadu da bismo narednih meseci mogli da dostignemo rezultat iz do sada rekordne 2019. godine.

Sa pandemijom kovida smo se, valjda, pozdravili, ali je ona pokazala koliko je savremeno društvo ranjivo na takvu vrstu iznenađenja i da se zato moraju uspostaviti standardi koji će važiti uvek, istakli su svi učesnici obuke.

R. Vesković