Dan koji slave svi bibliotekari

Još od 1947. godine, kada je 14. decembar, Odlukom Društva bibliotekara Narodne republike Srbije ustanovljen kao Dan bibliotekara Srbije, ovaj datum i kraljevačka biblioteka obeležava prigodnim programom, ove godine u Svečanoj sali Gradske uprave. Okupili su bibliotekari predstavnike lokalne samouprave, saradnike, kolege iz drugih ustanova kulture, kao i korisnike koji su se u godini na izamku posebno istakli svojim čitalačkim angažovanjem ili kao darodavci knjiga za popunjavanje bibliotečkih fondova. Svečanost je otvorena instrumentalnim nastupom pijaniste Petra Ilića.

Nakon pozdravne reči Jasminke Marković, direktorke kraljevačke biblioteke, obraćanje Kristina Marković, članica Privremenog organa Grada Kraljeva, istakla je pregalački rad bibliotekara u domenu kulturno-obrazovne ponude u lokalnoj zajednici, kao i u pogledu čuvanja zavičajne kulturne istorije.

Rekapitulaciju poslovne godine dala je direktorka Jasminka Marković, a svečanom tonu programa posebno je doprineo osvrt na pedesetogodišnjicu osnivanja Zavičajnog odeljenja, povodom čega je emitovan kratak dokumentarni film o počecima rada ovog odeljenja i razvijanju njegove delatnosti tokom poluvekovnog perioda, čiji je autor Emilija Dimovska, bibliotekarka savetnikca Zavičajnog odeljanja.

Osim dokumentarnog filma, ovaj značajan jubilej obeležen je izložbenom postavkom „U korak s vremenom, u korak sa svetom”, kojom je Dimovska prikazala istorijat razvoja Zavičajnog odeljenja.

U završnici programa, zahvalnost saradnicima koji su doprineli delatnosti biblioteke tokom godine, ukazana je uručivanjem prigodnih darova, koji su obezbeđeni i za najprilježnije korisnike svih odeljenja biblioteke.

Među nagrađenim saradnicima našli su se Biljana Barlovac, direktorka kraljevačke filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Novica Lišanin, v. d. direktora JKP „Čistoća” Kraljevo, protojerej Vladimir Jovanović, upravnik Duhovnog centra „Vladika Nikolaj Velimirović” Kraljevo, Milan Rašković, direktor hotela „Turist” Kraljevo, preduzeće FMO „Ekonom” DOO Ušće, Marija Brković, profesorka srpskog jezika i književnosti u kraljevačkoj Gimnaziji, Slavica Lekić, profesorka srpskog jezika i književnosti u Šumarskoj školi, Aleksandra Ćilerdžić, vaspitačica u Predškolskoj ustanovi „Čuperak” i Anđelka Marković, vaspitačica u Predškolskoj ustanovi „Eduka centar“.

Među nagrađenim korisnicima našli su se Iskra Jakovljević, Nađa Čingelić, Živka Šaponjić, Tijana Miljković, Marija Luković, Radoje Tomašević, Jovan Simić, Milan Matijević, Kalina Filipović, Neda Baltić, Petra Vukadinović i Sofija Popadić. Priznanje za najboljeg školskog bibliotekara u 2023. dodeljeno je Zumi Hodžić, bibliotekarki u Osnovnoj školi „Dositej Obradović” iz Osaonice.

            Danka Spasojević

Foto: Ivan Spasojević