Darko Rundek i Ekipa u Kraljevu „Ko vodu brani, na dobroj je strani“ (VIDEO)

“Svaka reka ugurana u cevi je kao rana u krajoliku”, kaže hrvatski rok muzičar koji je sinoćnom svirkom sa Ekipom na Trgu srpskih ratnika dao svoj, umetnički doprinos skretanju pažnje na probleme koje izaziva gradnja minihidroelektrana

Grane smo na vjetru“, „Uzalud pitaš ko ide“, „Apokalipso“, „Ena“, „Ay, Carmela“, „Šejn“ – samo su neke od pesama koje su obeležile karijeru hrvatskog rok muzičara Darka Rundeka tokom samostalne i muzičke karijere u grupi „Haustor“, a koje su sinoć stariju publiku na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu podsetile na vreme mladosti.

Uživali su i oni mnogo mlađi, pa je najveći broj pesama publika horski pevala sa Darkom Rundekom i Ekipom.

U Ekipi je Rundek okupio mlade i već dobro proverene sviračke snage: Anu Kovačić, Silvija Bočića, Miru Manojlovića, Roka Crnića i Igora Pavlicu. U punom sastavu i okružen sjajnim muzičarima, Darko Rundek je predstavio nove pesme sa najnovijeg albuma „Brisani prostor“ i podsetio na neke legendarne klasike iz svog prebogatog muzičkog kataloga.

Pogledajte atmosferu sa koncerta:

Na bini iza muzičara smenjivale su se fotografije reka zarobljenih u cevima, jer je koncert pod nazivom „Pevamo u glas, rekama za spas!“ bio posvećen očuvanju predivnih reka u regionu Kraljeva, koje su ugrožene planiranom gradnjom čak 52 mini hidroelektrane, od kojih je 10 već izgrađeno.

Inicijativa, „Pravo na vodu” bila je organizator ovog koncerta u okviru kampanje čiji je cilj borba protiv izgradnje mini hidroelektrana na području planinskih reka oko Kraljeva.

„Ko vodu brani, na dobroj je strani“ – bila je poruka sa platna iza uzičara koji su dali sve od sebe da, kako je Rundek ocenio „ovako dalje neće moći, jer je to što se radi sa rekama crna struja koja želi da uništi sve pre nego što i sami sebe uništimo”.  

Rundek je juče sa članovima Inicijative „Pravo na vodu“ boravio u selu Gokčanica gde je planinska reka „ugurana u cevi“. Nakon te posete izjavio da mu je sve izgledalo “kao rana u krajoliku”, zbog onih koji grade, bezočno krče i guraju reke u cevi.

Sa svojom suprugom, Rundek poslednje dve godine živi na ostrvu Brač, gde zajedno proizvode hranu u bašti ili je nabavljaju s drugog imanja, trudeći se da prave minimalni plastični otpad, a papirni koriste za grejanje tokom zime.  

Svoj doprinos kampanji “Umetnici za reke Balkana”, Rundek i Ekipa dali su poručujući svirkom da odgovoran odnos prema prirodi nije pitanje neke spoljne odgovornosti, već odgovornosti prema samom sebi.

– Kad god imamo priliku da možemo podržati tu ekološku svest, uradićemo to! – zajednička je poruka organizatora i muzičara. Prisutni na koncertu odgovorili su im dobrom energijom koja će, nadamo se, kad gode se ubuduće sete ovog koncerta, pomisliti i na važnost očuvanja reka i prirode uopštew. Jer, na našoj teritoriji se nalaze Specijalni rezervat prirode Goč – Gvozdac, Park prirode Golija i Rezervat biosfere Golija – Studenica, koji su zaštićeni upravo zbog vrednosti reka i potoka, šumskih sistema, biološke raznovrsnosti i pejzaža jedinstvene lepote.

Ove predele naseljavaju stotine vrsta ptica i riba, a dom su zaštićenim vrstama drveća i drugih biljnih i životinjskih vrsta. Samo Brezanska reka ima evidentiranih oko 110 izvora vode. Veliku vrednost imaju i vodotokovi koji nisu formalno zaštićeni, a koji čuvaju ekosistem čitavog kraja.

Važnost se ne ogleda samo u prirodnim dobrima, već i značaju koje ove vode imaju za ljude koji žive pored njih, koji ih koriste za vodosnabdevanje, napajanje stoke i navodnjavanje njiva, ili za druge aktivnosti kao što su održivi turizam, planinarenje i odmor. Inicijativa Pravo na vodu zajedno sa lokalnim aktivistima, stručnjacima i umetnicima već više od godinu dana ukazuje na pogubnost gradnje mini hidroelektrana u ovako važnom području i poziva gradske vlasti da izbrišu iz Prostornog plana Grada Kraljeva lokacije za MHE.

M. M. D.