Deveti maj je i Dan Evrope

Evropski pokret u Srbiji – Kraljevo, organizovao je danas razgovore sa sugrađanima na temu evropskih vrednosti, a za uključenje na centralnu proslavu predstavili su dva tima ESTŠ „Nikola Tesla“ koji su nagrađeni na konkursu „Evropa i ja“

Kapitulacijom nacističke Nemačke, 9. maja 1945. godine okončan je Drugi svetski rat u Evropi i ovaj dan se od tada obeležava kao Dan pobede, ali i kao Dan Evrope.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći, 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Deveti maj je Dan pobede i Dan Evrope. To je dan koji nas podseća na vrednosti kao što su mir, tolerancija i saradnja. Evropski pokret u Srbiji tradicionalno obeležava Dan Evrope. Ove godine, Dan Evrope se obeležava pod sloganom: „Čovek čoveku treba da je čovek – stop nečoveštvu“.

Večeras su na Cvetnom trgu u Beogradu okupljeni bili predstavnci Evropskog pokreta iz šest gradova Srbije: Leskovca, Valjeva, Kraljeva, Kruševca, Sremske Mitrovice i Novog Sada u kome Delegacija EU u Srbiji organizuje centralnu proslavu Dana Evrope. U svim gradovima mladi aktivisti Evropskog pokreta imaju zanimljivu uličnu akciju s ciljem promovisanja evrospkih vrednosti kroz komunikaciju s građanima i prolaznicima.

Evropski pokret u Srbiji Kraljevo je ispred svojih prostorija organizovao razgovore sa sugrađanima na temu evropskih vrednosti, a za uključenje na centralnu proslavu na Cvetnom trgu u Beogradu odlučili su da predstave naše mlade sugrađane, članove dva tima učenika Srednje saobraćajno-tehnicke skole koji su na konkursu „Evropa i ja“ (organizuje ga Delegacija Evropske unije u Srbiji), u konkurenciji svih srednjih škola u našoj zemlji,  uz pomoć svojih profesorki, osvojili: prvu nagradu u multimedijalnoj i treću u video kategoriji. 

Ove dve ekipe učenika su pripremile zanimljiv video kroz koji su ukazali na svoje aktivnosti u oblasti predstavljanja i promociji evropskih vrednosti, kao i svoje radove za koje su dobili nagrade. Takođe, ukazali su na potrebu organizacije kvizova na kojima bi na zanimljiv i takmičarski način mogli da pokažu svoje znanje, ali i da se upoznaju sa evropskim vrednostima.