Kraljevo: Vakcinacija u Hali sportova i tokom vikenda

Juče je 242 Kraljevčana primilo neku od doza vakcine protiv kovida. Koliko je u Srbiji do sada bilo prijava neželjenih reakcija na vakcine protiv kovida?

            U Kraljevu je do sinoć, petak 11. jun, dato ukupno 81.844 doza različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je do sada 43.331 Kraljevčana, a među njima obe doze primilo je 38.513 građana.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, do 20 časova traje redovna revakcinacija građana drugom dozom Sinofarm, Fajzer, Sputnjik V i Astra Zeneka vakcinama, kao i drugom dozom za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, danas do 20 časova, građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina da se vakcinišu raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka.

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protov kovida.

Služba kućnog lečenja Doma zdravlja prati dopunjene spiskove nepokretnih lica koja žele da se vakcinišu i daje prvu i drugu dozu vakcine.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – do juče, 11. juna, Sinofarm vakcinu primilo je 12.401 osoba, vakcinu Fajzer – 2.817, a Sputnjik V – 786 osoba (trenutno nema prve doze vakcine Sputnjik V).

Zelić: Manjeod 1% neželjenih reakcija

Magistar farmacije Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) rekao je za RTS da je “… bio 991 slučaj prijavljenih neželjenih reakcija na sve vakcine, a devet ozbiljnijih, prema jučerašnjem preseku, koje su prolazile u kratkom vremenskom roku, bez dugotrajnih posledica“. Kaže da su uglavnom bile alergijske rekacije. 

ALIMS je juče odobrila Fajzerovu vakcinu za decu urasta od 12 do 15 godina. Pavle Zelić je rekao da zakonska procedura time nije okončana i da su sada na delu republičke stručne komisije, odgovarajuća tela i institucije, pre svih Institut “Batut”, koji moraju da urede sve oko primene vakcine i da definišu sve parametre.

(R.V.)

Foto: SC Ibar