Dodeljene nagrade najboljima na 47. Festivalu scenarija u Vrnjačkoj Banji

Za najbolji je progrlašen scenario filma „Trag divljači“ čiji će autori novčani deo nagrade uplatirti na račun Vasilija Uroševića kojem su sredstva neophodna za nastavak lečenja

Prvu nagradu za scenario ovogodišnjeg 47. po redu Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji žiri je dodelio scenariju Nenada Pavlovića, Dimitrija Vojnova i Đorda Milosavljevića, za film „TRAG DIVLJAČI”, u režiji Nenada Pavlovića.

Producent ovog filma Miloš Avramović objavio je na svom FB nalogu da će ekipa ovog filma uplatiti njen novčani deo za lečenje Vasilija Uroševića i pozvao sve koji mogu da pošalju sms sa brojem 763 na 3030, kako bi pomogli mladiću koji je nepokretan poslednje letiri godine, posle pada sa četvrtog sprata, a sredstva su mu neophodna za nastavak lečenja u banjskim uslovima, za rehabilitacije i specijalističke preglede.

U obrazloženju je navedeno da scenario prvonagrađenog filma „na upečatljiv način dočarava vreme poznog socijalizma obremenjeno teškim nasledem prošlosti“. Teret koji društvu nameću mitski obrasci i stalni pritisak represivnog aparata u ovom scenariju kvalitetno je obogaćen trilerskom strukturom, smatrao je žiri u kojem su bili Nataša Drakulić, Srdan Dragojević (prošlogodišnji  pobednik festivala za svenario filma „Nebesa“) i Saša Radojević

Drugu nagradu žiri je scenariju Dušana Zorića i Matije Gluščevića, za film „DA LI STE VIDELI OVU ŽENU?” Kako se u obrazloženju navodi, „ovaj film prati se poput trillera, a zapravo je, čist nadrealistički eksperiment i sasvim nov i originalan glas u srpskoj kinematografiji“.

Treću nagradu dobio je scenario Ljiljane Habjanović Đurović i Hadži-Aleksandra Đurovića, za film „SVETA PETKA – KRST U PUSTINJI” za „kompleksnu adaptaciju romana „Petkana” o najpoštovanijoj svetiteljki pravoslavlja, predstavlja priču o veri, borbi sa iskušenjima, o smislu života i uči nas da smo svi pred Bogom jednaki.

Tročlani žiri dodelio je i Specijalnu nagradu scenariju Nine Ognjanović za film „OVUDA ĆE PROĆI PUT” jer, prema mišljenju žirija, „predstavlja neobičnu priču vestern strukture u zametnim prostorima istočne Srbije, gde žive junaci koji nikako ne žele da se suoče sa promenom.

Svoju nagrade dodelio je i žiri novinara i filmskih kritičara koji je kao najbolji ocenio scenario Rok Radiše za film “Momak i devojke”.

„Scenario filma “Momak i devojke” doneo je vedrinu u selekciji koja se kreće u miljeu dominantnom u poslednjih par godina. To je milje kriminalnog društva, punog mraka i nasilja iz kog nas ovaj scenario izvlači svojim optimističkim pristupom životu u kom živimo. Istovremeno scenario i film čine jedinstvenu žanrovsku čistotu i koherentnost svih elemenata koji čine dobar film. Dobar scenario za dobar film.

Nagradu Telekoma Srbije pod nazivom „Marko Živić“ za najboljeg mladog glumca ove godine dobio je Stefan Jevtoviću za debitantsku ulogu u filmu „Ko živ ko mrtav“.

Žiri manjinske koprodukcije:Jovan Milinov, Siniša Bokan i Milan Nikodijević jednoglasno je odlučio da nagradu dodeli scenaristi Pjeru Zalici za scenario filma PRAZNIK RADA” koji, prema oceni žirija „kroz sudbine junaka raznih nacionalnosti, podseća na daleku, bolju prošlost, sadašnjost koja ne može da se otrgne ne tako davnoj nesretnoj istoriji, dajući nam, na kraju, naznake neke bolje budućnosti“.

Nagrade su dobitnicima večeras svečano uručene na Letnjoj pozornici koja nosi ime Danila Bate Stojkovića, a ovogodišnji festival, koji je u zvaničnoj konkurenciji imao 15 domaćih filmova snimljenih između dva festivala zvanično se završava sutra programom „Preko plota“.

Nagrade „Zlatno pero Gordana Mihića“ Đorđu Milosavljeviću „za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji“ i zlatnik sa likom cara Konstantina Ivanu Bosiljčiću za doprinos afirmaciji Festivala scenarija, dodeljene su prve večeri ovogodišnjeg festivala.

       M. M. D