Doktorka Plavšić upozorava: Kovid može da „sakrije“ mnoge druge bolesti

U epidemiji korone, skloni smo da sve zdravstvene tegobe koje imamo pripišemo bolesti Kovid 19; medutim, moguća su različita iznenadjenja, pa se tako dešava da tom prilikom otkrijemo i neke druge bolesti, kaže specijalista za plućne bolesti

Sarkoidoza je relativno retka bolest, a radiološki nalaz ovog pacijenta na početku je bio jako sličan svakodnevnim rendgenskim nalazima kakve daju obostrane pneumonije kovid pacijenata, kaže za portal Krug prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.

Ona ističe da smo, u epidemiji korone, skloni sda sve zdravstvene tegobe koje imamo pripišemo bolesti Kovid 19.

Medutim, moguća su različita iznenadjenja, a dešava se da tom prilikom otkrijemo i neke druge bolesti. U konkretnom primeru, to izgleda ovako: muškarac, 32 godine, prethodno zdrav, od 25. juna prošle godine lečen je u kovid ambulanti po protokolu kao pacjent sa srednje teškom kliničkom slikom – pojašnjava naša sagovornica.

Rendgen pluća od 1.7. 2020.

Rendgen pluća od 25.7.2020.

Na snimcima se vide promene u smislu obostrane pneumonije. Lečenje kovida je proteklo bez značajnijih komplikacija i završeno je početkom avgusta 2020. nakon čega se pacijent dobro osećao. U meduvremenu kontrolni RTG pluća – nije rađen.

Početkom ove godine  pacijent ponovo dobija tegobe koje lice na kovid 19: povišena temperatura, slabost, malaksalost, kašalj. PCR test mu je – negativan. Urađen je najpre rendgen pluca, a potom i CT skener pluća. Obostrano, u plućima difuzno postoje mikronodularne promene, izraženije u gornjim režnjevima. U medijastinumu se obostrano vidi veći broj limfo glandula, pojedinačnog promera do 15 milimetara. CT nalaz ukazuje na promene na oba plućna krila koje po svojim CT karakteristikama i distribuciji nemaju prezentaciju kovid 19 infekcije i najpre odgovaraju zapaljenskim lezijama druge etiologoje – kaže doktorka, specijalista za plućne bolesti.

Pacijentu se savetuje dalje lečenje i dijagnostika u bolničkim uslovima. Tu, naravno, nastaje problem, jer su skoro sve bolnice u kovid sistemu. Nakon izvesnog vremena uradjena je bronhoskopija i potvđena dijagnoza: sarkoidoza pluća.

Pacijent je dobio odgovarajuću terarіju i njegovo lečenje se nastavlja.

Pretpostavke su da su ove dve bolesti nezavisne jedna od druge. Moguće je da je sarkoidoza pluca bila u početnoj fazi ili drugoj fazi, kada je radiološki nalaz sličan onom koji se viđa kod obostrane pneumonije kovid pacijenata To bi značilo da su se, u vreme kada je pacijent imao kovid19, ove dve bolesti preklopile. Kovid19 je izlečen, a sarkoidoza je nastavila da se razvija svojim tokom. Sarkoidoza je sistemska bolest čiji je uzrok nepoznate etiologije, a manifestuje se pojavom karakterističnih promena (sarkoidozni granulomi) u limfnim žlezdama, na plućima i drugim organima. Najčešćii je akutni početak, sa bolovima, oticanjem i crvenilom zglobova, uz pojavu bolnih čvorića po koži, najčešće na potkolenicama (nodozni eritem) što navodi bolesnike da se jave lekaru. Rendgenski snimak pluća pokazuje uvećane limfne žlezde u sredogruđu, što zajedno sa navedenim tegobama pobuduje sumnju da se radi o sarkoidozi.

Ovo je prva faza bolesti, koja moze ponekad da prode i bez terapije. To je akutna sarkoidoza. Češće, bolest napreduje, prelazi u drugu fazu koja može da protiče asimptomatski ili sa blagim nespecifičnim simptomima. Tada se na Rtg snimku pluća mogu videti granulomatozne promene u plućnom parenhimu.

Treća faza bolesti je plućna fibroza. Ovaj radiološki palaz pokazuje da se kod pacjenta razvila druga ili treća faza bolesti, odnosno početna fibroza pluća.

Tokom epidemije korone mnogo češće se rade snimanja pluća i drugi pregledi. Otkriveno je i otkrivaće se mnogo maligniteta pluća i drugih organa – pojašnjenje je dr Plavšić.

Ako ovakvi pacijenti budi imali srecu da bolest otkriju u ranoj fazi, njihovo izlečenje ce biti moguće i izvesno. Zato se savetuje da se, i nakon preležane bolesti kovdi 19, nastave lekarske kontrole. Posebno treba pratiti stanje pluća, što podrazumeva kontrolni rendgen na dva – tri meseca, a po potrebi i ranije – kaže primarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.

prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti

M. M. D.