Dr Đorđe Radić više neće biti velikan bez spomenika u Kraljevu

Na stogodišnjicu smrti prvog doktora poljoprivrednih nauka u Srbiji i svog prvog upravitelja, Poljoprivredna škola „Dr Đorđe Radić“ odužuje se velikanu čije ime nosi

Bio je osnivač poljoprivredne nauke u Srbiji i njen osnivač, čovek „ispred svog vremena“: hibridizaciju kukuruza započeo je pre Amerikanaca, osnovao tri poljoprivredne škole, sarađivao sa svetskim naučnicima u svojoj oblasti.

U Kraljevu, u kojem je živeo 40 godina i ostavio neizbrisiv trag, dr Đorđe Radić nije imao spomenik. Spomeni kna Starom groblju je, doduše, nekada postojao.

Istina – „spomenik“ dr Đorđa Radića je ovdašnja Poljoprivredna škola koja već decenijama nosi njegovo ime, a godinama je proglašavana za najbolju školu u Srbiji. Takvi „spomenici“ u narodu duže traju i vredniji su, ali – u školi su odlučili da mu se oduže na pravi način.

Osim što je, zajedno sa donatorima (bivšim učenicima) napravila spomenik i nadgrobnu ploču na Starom groblju, na mestu gde je Đorđe Radić sahranjen i gde prethodno nije bilo nikakvih obeležja, Poljoprivredna škola u Kraljevu i drugim programima obeležiće sutra stogodišnjicu smrti dr Đorđa Radića.

Sutra u 11.30 u školi će biti priređena priredba pod nazivom „Čuvamo zadužbinu dr Đorđa Radića“. Sat vremena kasnije biće otvorena izložba „Dr Đorđe Radić poljoprivredni prosvetitelj i naučnik“, u 14. 00  časova biće služen parastos na Starom groblju  u Kraljevu (ulaz od uprave groblja).

Dr Đorđe Radić, dobio je 12 odlikovanja za svoj rad i brojna priznanja. Osim u Srbiji, nagrađivan je još i u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Mađarskoj. O njegovom radu govore mnoga naučna dostignuća, počev od hibridizacije kukuruza koju je započeo pre Amerikanaca, dobijene razne sorte kukuruza i krompira, nova povrća; proizveden prvi pamuk u Ugarskoj, uvedene nove plemenitije rase stoke, posebno goveda, ovce i živine, ukrštanja merino ovnova sa krivovirskom ovcom; ogledi sa uzgojem svilene bube, nabavljene za ono vreme nove sprave i alatke – gvozdeni plugovi i vršalice sa vitlom, osnovane poljoprivredne škole u Požarevcu, Danilovgradu i Kraljevu, kontakti i saradnja sa svim relevantnim imenima poljoprivredne nauke u Evropi i svetu.

M. M. D.