Dr Parezanović: 68 hospitalizovanih, 133 medicinara van stroja! (VIDEO)

Da li bolnica u Kraljevu ima dovoljno respiratora i medicinara, funkcionišu li pregledi u bolničkoj kovid ambulanti uz brojeve, samo su neka od pitanja na koja je danas medijima odgovarao načelnik Infektivnog odeljenja bolnice „Studenica“

Načelnik Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Kraljevu dr Milan Parezanović rekao je danas da u bolničkoj kovid ambulanti rade četiri ekipe pre i četiri posle podne i da više od toga bolnica ne može da obezbedi, jer je sve više medicinskog osoblja koje ne radi zbog bolesti ili izolacije. Preglede u kovid ambulanti usporava i to što raspolaže sa samo jednim rendgenom. Zbog toga moli pacijente za strpljenje i razumevanje.

Dr Parezanović kaže da ima dovoljno respiratora, ali da nema dovoljno kadrova koji bi ih opsluživali, jer i dalje radi intenzivna nega u nekovid bolnici. Zbog svega toga sa zebnjom gleda na to što je u Merkuru, a kako je čuo trebalo bi i u Agensu, otvorena kovid bolnica, jer ovim ustanovama bi Opšta bolnica “Studenica” trebalo da bude potpora za prijem teških pacijenata.

Današnje obraćanje novinarima načelnik Infektivnog odeljenja dr Milan Parezanović počeo je aktuelnim izveštajem iz kovid bolnice, a zatim je odgovarao na pitanja koja su uputili novinari redakcija: Krug, TV Kraljevo, TV Prva, TV Mix:

– Jutros u kovid bolnici ima 68 bolesnika, od toga 60 u standardnoj nezi, osam na intenzivnoj nezi, od kojih je četvoro intubiranih, a četvoro na neinvazivnoj oksigenoj terapiji. Generalno, svi su bolesnici teški, sada su to već teške kliničke slike, skoro svi bolesnici, i oni u standardnoj nezi, povremeno zahtevaju oksigenu terapiju, znaju da se promene za nekoliko sati.

Trenutna gužva u bolničkoj kovid ambulanti u Kraljevu

Imamo veliki pritisak na ambulantu, maksimalno smo angažovali osoblje, juče su radila po tri lekara u dve smene, sada će raditi po četiri lekara u obe smene i od toga više ne možemo. Imamo 133 medicinska radnika odsutna zbog bolesti, ili izolacije. U takvoj situaciji skupljamo osoblje da radi u kovid bolnici, sada na dva mesta, u prostoru Internog i Neurologije, tako da moramo formirati dve ekipe u dva prostora, plus ekipu za intenzivnu negu, što zahteva znatno veći broj osoblja.

Imate li mogućnosti za proširenje kapaciteta?

– Imamo mogućnosti ako bude potrebno, ali se nadamo da do toga neće doći. Ono što nas malo zabrinjava, to je da su ovde sada u okolini otvorene dve kovid bolnice, Merkur, a čuo sam da se otvara i Agens, oni nemaju iskustva sa kovid bolesnicima, mi ćemo im biti potpora. Što se nas tiče, mi za sada od tercijarnih ustanova imamo potporu u Kliničkom centru Niš. Tamo prebacujemo teške bolesnike u intenzivnu negu, ali i taj broj je ograničen, o tome ćemo pričati ako dođemo u takvu situaciju.

Pogledajte ceo razgovor:

Koliko respiratora ima bolnica i da li imamo slobodnih respiratora?

– Za kovid bolnicu je opredeljeno osam respiratora, što znači da su četiri zauzeta, a četiri slobodna. Ako bude  potrebe, mi imamo dodatnih respiratora koji se koriste u intenzivnoj nezi, imamo i transportnih respiratora, koji u datom trenutku mogu da se koriste za potrebe intenzivne nege, znači nije nam problem u respiratorima. Problem je u kadru koji nećemo moći da organizujemo, jer imamo „ispade“ i kod lekara anesteziologa i anestetičara, a moramo na dva mesta da ih rasporedimo, jer intenzivna nega radi i u nekovid bolnici i u kovid bolnici.

I dalje su ogromne gužve u bolničkoj kovid ambulanti, neki pacijenti kažu da se red stvara od ranog jutra. Može li se taj problem nekako rešiti?

– Dajemo pacijentima redne brojeve za pregled, ali nismo mi krivi što je toliki broj novoinficiranih u Kraljevu. Mi smo prošle sedmice pregledali 200 do 220 bolesnika dnevno, mimo toga više se ne može. Imamo jedan rendgen aparat, a svi ti bolesnici koji dolaze i na prve i na kontrolne preglede moraju snimiti pluća. Nije ni naša krivica što bi po nekom algoritmu prvi rendgen trebalo da radi Dom zdravlja, ali Dom zdravlja nema rendgen aparat, pa se sva dijagnostika, i laboratorijska i rendgen, radi u bolničkoj kovid ambulanti. I tehnički dolazi do “iskakanja“, jednostavno oprema ne može da izdrži i onda dođe do prekida u radu. Moraju pacijenti imati strpljenja i razumevanja. Maksimalno se radi i trudi, imamo sada četiri ekipe pre i četiri posle podne.

Bilo je govora da će pacijenti iz Kraljeva biti slati u Merkur.

– Bilo je govora, ali u Merkur se primaju bolesnici iz Beograda. Drugo, takve bolesnike koji se primaju u Merkur mi u Kraljevu lečimo ambulantno, takve koje bi oni mogli da leče, zašta su obučeni i spremni, mi takve pacijente i ne primamo na odeljenje.

Zašto su onda ti pacijenti u Merkuru, da li sve kovid bolnice rade po istim protokolima?

– Ne mogu da tvrdim, ali sam zaključio da se šalju i lakši bolesnici. Svi se mi pridržavamo republčkog algoritma. Mi po tom algoritmu i postupamo. Pratimo kliničku sliku, radiološki nalaz na plućima, saturaciju kiseonikom i na osnovu toga vršimo procenu ko je za hospitalizaciju, a ko za kućno lečenje. Zakazujemo kontrole, u slučaju pogoršanja smeštamo ih na odeljenje. Drugi verovatno imaju neke blaže kriterijume, ne znam, o tome ne bih mogao da vam pričam, jer niti imam uvid niti sam ovlašćen da pričam.

Od pojedinih Vaših kolega čula sam komentare da je letos i proletos bila uvedena vanredna situacija kada je pritisak bio manji nego sada. Da li biste išta dobili uvođenjem vanredne situacije?

– Dobili bismo to da zatvorimo sve ambulante i time bismo dobili dodatno osoblje. Dobili bismo u tome da stanovništvo ako ne milom, makar silom da se pridržava mera na koje stalno apelujemo – izolacija, distanca, maske, da se ne skupljau. Bez obzira koliko mi pričali, ipak vidimo da stalno ima nekih skupova, nekih veselja, pa nažalost i tužnih događaja, pa se i tu skupi mnogo više ljudi nego što treba, ne nose se makse, ne drži se distance i stalno imamo novi i novi talas.

Koji komorbiditeti su se pokazali kao najopasniji?

Dijabetes, hipertenzija, srčana oboljenja, gojaznost, maligniteti. Nažalost, imali smo poslednjih dana nekoliko osoba koje su imale akutni infarkt miokarda u sklopu kovid infekcije i koji je odneo njihove živote

Šta da rade oni sa blažim simptomima, da li uopšte da idu lekaru?

– Ako mlade osobe imaju blažu kliničku sliku, blage simptome, neka budu u izolaciji, preporučuju se vitamini D i C, dosta svežeg voća i povrća, paracetamol za temperaturu i pratiti situaciju iz dana u dan. Oni sa blažim simptomima mogu da dođu da snime pluća i da sve bude u redu, a da za dan dva dođe do naglog pogoršanja. Zato neka sede u izolaciji i čim dođe do pogoršanja simptoma, obavezno neka dođu da snime pluća.

Načelnik Infektivnog odeljenja kraljevačke bolnice dr Milan Parezanović na kraju je pononovio apel sugrađanima da nose masku, drže distancu i da se ne okupljaju u većem broju ni u zatvorenom ni na otvorenom prostoru.

R. Vesković