Dr Slavica Plavšić: Prehlada, grip, alergija ili korona – kako prepoznati simptome?!

Ovih dana ova oboljenja se preklapaju. Mnogi simptomi su slični, a kako da ih razlikujemo pomaže nam primarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti

Ako neko dobije kijavicu, povišenu temperaturu, bol u grlu, mišićima i zglobovima, najpre će pomisliti da ima koronu.  Ili je možda ipak samo prehlada? Korona je, naravno, mnogima najveća briga  već više od godinu  i po dana. Srećom, nisu baš svaka kijavica i kašalj korona. Drugi zdravstveni problemi nisu nestali sa epidemijom, i dalje su aktuelni.   Svakako prvo treba isključiti Kovid19!


ALERGIJA – SIMPTOMI


Alergeni mogu biti inhalatorni i nutritivni. Alergijske reakcije mogu dati i mnogi lekovi, poslednjih godina se sve češće javlja i alergija na sunce.

Inhalatorni alergeni najčešće uzrokuju: kijavicu, svrab u nosu i očima, pojačanu sekreciju iz nosa i pojačano suzenje očiju. Promuklost, kašalj, nekad i otežano disanje zbog edema sluznice nosa i disajnih puteva. Kod alergije se može javiti  i osip po koži, ekcematozne promene i slično. Retko se može javiti i angioedem  koji može dovesti do teškog gušenja , čak i smrtnog ishoda u najtežim slučajevima.

Reakcija na inhalatorne alergene pojavljuje se sezonski (polen), ili je vezana za duži boravak u kući (prašina). Alergija na životinjske dlake  javlja se tokom cele godine. Najčešći inhalacioni alrrgeni su : polen drveća i  trava, polen korova, budj , grinje, životinjske dlake. Alergični na ambroziju i druge polene, u ovo doba godine imaju izraženije tegobe.

Kijavica je jedan od najčešćih simptoma alergijske reakcije (ilustracija Pixabay)

Unos alergena hranom, ili kontak sa hranom, mogu da uzrokuju:  osip, gastrointestinalne smetnje, kao što su abdominali bolovi i dijarea. Simptomi alergije se javljaju par minuta nakon jela ili odmah u kontaktu sa hranom, mada mogu biti i odloženi i do nekoliko sati.  Česti nutritivni alergeni su: jaja, mleko, neko voće i povrće, orašasti ploidovi, riba  itd.

 Ako se radi o alergiji, nećemo imati povišenu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima.

Pomoć u ovom slučaju, pored antialergijskih lekova (antihistaminika, antialergijskih sprejeva za nos i sl.)  je i  maksimalno izbegavanje alergena ako su poznati, zatim često  pranje kose i odeće posle boravka napolju, kao i dovoljan unos cinka, vitamina D, C, kalcijuma i probiotika. .

PREHLADA I GRIP – SIMPTOMI


Što se tiče jače prehlade ili gripa, najčešći simptomi su : povišena temperatura, kijanje  ili suv kašalj, slabost, malaksalost, jeza, bol u grlu, bolovi  u mišićima i zglobovima,  glavobolja, pritisak u glavi,  otežano disanje  

Kašalj i groznica neki su od simptoma gripa (foto: Pixabay)

Prehlada prodje za 2-3 dana uz mirovanje, čajeve i vitamine. Grip traje nešto duže i  praćen je težim simptomima, ali uz mirovanje i simptomatsku terapiju, uglavnom prolazi za 7-10 dana.
Nažalost, postoje i vrlo teške , čak i smrtonosne forme sezonskog gripa, naročito kod straijih osoba sa komorbiditetima. Zato se preporučuje primanje vakcine protiv sezonskog gripa, koja najčešće počinje da se daje u oktobru.


KOVID 19 – SIMPTOMI

Simptomi kovida-19 izazvanog delta sojem virusa  korone su nešto drugačiji od simptoma  prvobitnog alfa soja. Najčešći se javlja: glavobolja, bol u grlu, povišena temperatura, curenje iz nosa, gubitak čula mirisa i ukusa (nije obavezno), mučnina, povraćanje, dijarejaTi simptomi se pojavljuju prva dva tri dana nakon inficiranja.

Dakle, kod delta soja simptomi samo prvih dana liče na alergiju i grip. Ali vrlo brzo može doći do pogoršanja, pojave pneumonije  i mnogobrojnih drugih komplikacija, kao i potrebe za bolničkim lečenjem sa vrlo neizvesnim ishodom.

Neki od simptoma kovida 19 (foto: Pixabay)

I posle izlečenja akutnih simptoma, veoma često se javlja produženi ili „long kovid“, koji može trajati nekoliko meseci, praćen mnogobrojnim simptomima (preko dvesta simptoma) i komplikacijama.  O teškim mukama koje preživljava pacijent i porodica, da i ne govorimo.


U kom pravcu će se bolest razvijati, zavisi od mnogo faktora. Od individualnog  imunskog statusa,  godina starosti, da li postoje pridružene bolesti, od adekvatnog i pravovremenog dijagnostikovanja i lečenja.Najviše  od toga da li smo vakcinisani ili ne.

Najgore je da zaraženi  pacijent nekoliko dana izlazi,  kreće se i tako širi korona virus.

Tek kad se pacijent testira, na osnovu simptoma, znaće se o čemu se radi.
Ako je  antigenski test negativan, a simptomi ukazuju na kovid infekciju treba da se uradi se i PCR test. Naravno treba uraditi i osnovnu laboratoriju  i na osnovu svega toga se pacijentu preporučuje odgovarajuća terapija.

Kada kašljete ili kijate, ne ugrožavajte ljude oko sebe

Bilo bi veoma opasno da se kod istog pacijenta preklope sezonski grip i Kovid 19, a da pacijent nije vakcinisan niti protiv jedne od ovih bolesti.
Nadajmo se da se to neće dogotiti .
Vakcina protiv Kovid19 ima dovoljno, lako  su dostupne, a od 15. septembra, preko e uprave,  počela je prijava za vakcinaciju protiv sezonskog gripa.

Prim. dr SLAVICA PLAVŠIĆ, specijalista za plućne bolesti

Naslovna fotografija: Pixabay

Pročitajte i druge tekstove dr Slavice Plavšić na portalu KRUG:

Preležali ste kovid, ali i dalje niste dobro: šta je produženi kovid i kako se leči?

Respiratorna rehabilitacija

Karcinom pluća – najčešći i najsmrtonosniji karcinom u Srbiji i svetu