Ovako će izgledati crkva u Adranima!

Ovih dana privodi se kraju zakonska procedura koja prethodi  dobijanju građevinske dozvole, tako da se već tokom ove godine mogu očekivati prvi radovi na izgradnji pravoslavnog hrama u selu Adrani kod Kraljeva         

            Prošle nedelje je završen obavezni javni uvid u urbanistički projekat za izgradnju crkve, sledeća instanca je Komisija za planove koja razmatra projekat i eventualne primedbe i koja će, kako saznajemo, zasedati sledeće nedelje, a zatim Srpska pravoslavna crkvena opština može da podnese zahtev za dobijanje građevinske dozvole.

Na parceli koja se nalazi preko puta železničke stanice planirana je izgradnja hrama posvećenog Svim Svetima, parohijskog doma i krstionice uz njega.

U savremeno doba pravoslavni hramovi se uglavnom grade zahvaljujući dobrovoljnim prilozima, a donatorstvo obeležava i ovaj poduhvat još pre nego što je izgradnja počela, kaže paroh u Adranima jerej Miroslav Andrić:

            – Parcelu nam je poklonio Milan Radičević i ona je sada u vlasništvu crkve. To je velika zasluga ovog čoveka, a mi mu dugujemo i upućujemo veliku zahvalnost. Arhitekta profesor Ljubiša Folić je poklonio idejno rešenje za izgled hrama i pratećih objekata, a i grad Kraljevo je dao  doprinos time što je javno preduzeće uradilo urbanistički projekat. Svima smo neizmerno zahvalni. Verujemo da ćemo ubrzo dobiti i građevinsku dozvolu, tako da uskoro možemo početi i sa prikupljanjem priloga. To do sada nismo činili, jer ne bi bilo korektno da prikupljamo novac dok nije sprovedena zakonska procedura – kaže za portal KRUG sveštenik Andrić.

            On očekuje da bi tokom ove godine mogli početi zemljani radovi na izgradnji temelja crkve.

            Hram u Adranima biće posvećen Svim Svetima, a autor idejnog rešenja je arhitekta dr Ljubiša Folić iz biroa „Eparhijska radionica“, inače profesor na Arhitektonskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prema rečima oca Miroslava, crkva će biti u obliku upisanog krsta sa jednom kupolom i tri apside „u vizantijskom stilu svetogorskog tipa“.

            Prema idejnom rešenju, visina hrama je 10 metara, a površina 72 kvadrata. Na ulazu će imati zvonik. U porti će se nalaziti i parohijski dom sa stanom za sveštenika i višenamenskom trpezarijom. Sudeći prema idejnom projektu, posebno dekorativan objekat u okviru celog kompleksa biće krstionica, koja se naslanja na parohijski dom. Krstionica će biti čak i nešto viša od crkve, a ukupna površina ovih pratećih objekata je 492 kvadrata.          

Paroh Miroslav Andrić kaže da odavno postoji potreba za izgradnjom hrama u Adranima i da je ideju pokrenuo još pre 14 godina tadašnji sveštenik u ovom selu Milomir Radić. Meštani Adrana sada pripadaju Crkvenoj opšiti pri hramu Svete Trojice u Kraljevu.   

– U Adranima imamo oko 600 domaćinstava. Iako je selo tik uz Kraljevo i na plodnoj zemlji, moram reći da je broj stanovnika na silaznoj putanji. Ja sam u ovom selu od 2013. godine i sve je manje krštenja, ima dosta staračkih domaćinstava, kuće se polako zatvaraju. Verujemo da će hram doneti novu energiju među meštane i doprineti preporodu ovog sela – zaključuje otac Miroslav Andrić.

            Na kraju, recimo još da je hram u Adranima posvećen Svim Svetima – onima koje je crkva proglasila svetima i onima koje nije. Praznik Svih Svetih  Srpska pravoslavna crkva obeležava u prvoj nedelji po Duhovima. Crkva je ustanovila ovaj praznik zato što nemaju svi kanonizovani sveti svoje dane određene za praznovanje, kao i zato što se ne znaju imena svih onih koje je Gospod proslavio.

R. Vesković

Fotografije idejnog rešenja pribavljene ljubaznošću sveštenika Miroslava Andrića, a tehnički crteži ljubaznošću nadležnih u JP za uređenje građevinskog zemljišta „Kraljevo“

1 komentar za naslov “Ovako će izgledati crkva u Adranima!

  1. Eto komunisti bivši baš grehe okajavaju , grade se samo crkve . A manastiri kao kulturno i istorijsko blago tek počeli da se obnavljaju.

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *