Ponovo blaži zemljotres u Kraljevu

Potres iste jačine, kao i pre tri dana, ponovo je večeras uznemirio stanovnike viših spratova u gradu na Ibru, ali bez panike – zemljotresi ovako blagih intenziteta nisu neouobičajeni za područje Kraljeva, a većinu i ne osetimo

Prema automatski lociranim podacima na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda epicentar zemljotresa koji se dogodio večeras u 23.05 bio je u samom centru grada, na uglu Ulice IV kraljevački bataljon i Pljakine (skretanje levo na Gradski kej sa Ibarskog mosta).

On je bio jačine 2,4 Rihtera i opet prilično „plitak” na dubini od tri kilometra. Prethodio mu je potres deset minuta ranije u 22.55 koji je bio jačine 1,6 Rihtera sa epicentrom (kao i pre tri dana) na području Žiče.

To je već deveti zemljotres slabijeg intenziteta koji je u poslednjih deset dana registrovan u Kraljevu. Drugog februara u 1.31 dogodio se potres od 1,5 Rihtera, istog dana u 23.39 od 1,7 Rihtera, 8. februara u 19.05 od 1,6 Rihtera. Devetog februara potres koji se dogodio u 19.46 imao je istu jačinu kao i večerašnji – 2,4 Rihtera, a 10. februara u 15. 26 – 1,6 Rihtera. U subotu 11. februara u 2.52 potres je bio jačine 1,8 Rihtera, a istog dana u 20.02 – 1,7 Rihtera.

Spisak potresa pogldajte na ovom LINKU.

Zemljotresi ovako blagih intenziteta nisu neouobičajeni za područje Kraljeva i većinu manjih od dva stepena po Rihteru i ne osetimo.

Potresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Moglo bi da se kaže i da su nam u strahu velike oči, jer danima pratimo strašne izveštaje iz Sirije i Turske u kojima su dva zemljotresa od kojih je najjači bio 7,8 Rihtera – razorili mnoge gradove i regije.

M. M. D.