Sve o zdravlju mladih na jednom mestu

Vodič „Čuvaj me“ predstavlja svojevrsnu “čitanku” koja može značiti mladima za upoznavanje sopstvenog tela, ali i kao vodič kroz izazovne situacije koje donosi period mladost

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava objavio je vodič o zdravlju i zdravstvenoj pismenosti mladih pod nazivom „Čuvaj me” – sve o zdravlju mladih na jednom mestu.

U vodiču „Čuvaj me” nalaze se sve neophodne informacije o mentalnom i fizičkom zdravlju mladih, činjenice o zdravoj ishrani, organima za varenje i disanje, zubima, mononukleozi, kao i konkretni saveti o polno prenosivim bolestima, HPV vakcini i fizičkoj aktivnosti.

Vodič je dostupan na  

Nastao je kao odgovor na nedostatak relevantnih i kvalitetnih naučnih informacija o zdravlju mladih što se odražava u velikom broju adolscentskih trudnoća i abortusa, niskom interesovanju za HPV vakcinu, diskriminaciji HIV+ mladih, nerazumevanju značaja mentalnog zdravlja, kao i needukovanosti o sopstvenom telu u periodu razvoja.

Vodič približava mladim ljudima temu zdravlja na interesantan način. On sadrži korisne informacije, pruža važne savete o mentalnom i fizičkom zdravlju mladih, te je svojevrsna “čitanka” koja može značiti mladima za upoznavanje sopstvenog tela, ali i kao vodič kroz izazovne situacije koje donosi period mladosti – pojašnjava Demir Mekić, urednik vodiča. „

U izradi vodiča je učestvovalo više od 20 osoba, lekara, profesora, psihologa, psihoterapeuta, sociologa i mladih ljudi, koji su svojim komentarima doprineli da vodič tematski i stilski bude prilagođen potrebama mladih.

Objavljivanju vodiča prethodio je istoimeni edukativni podkast „Čuvaj me“, koji u 11 tematskih epizoda donosi konkretne savete, priče iz prve ruke, i poneki razbijeni mit o mentalnom, reproduktivnom i fizičkom zdravlju mladih.

    M. M. D.