Energetska sanacija: Na konkurs se javile samo tri firme, produžen rok

Gradsko veće je produžilo rok do 29. juna za prijavu preduzeća i preduzetnika koji žele da učestvuju u merama energetske sanacije. Kako će biti rešen problem sa jednom firmom koja nije izvršila ugovorene radove po osnovu prošlogodišnjeg konkursa…

            Tri tačke dnevnog reda na današnjoj sednici Gradskog veća bile su posvećene sprovođenju mera energetske sanacije uz subvenciju države Srbije i grada Kraljeva, koje na području Kraljeva ne ide baš glatko. Tek što se osmislilo nekakvo rešenje problema izazvano time što posao nije odradila jedna od firmi sa kojom je prošle godine potpisan ugovor o zameni stolarije, sad se pojavila još jedna začkoljica.

            Na konkurs za privredne subjekte koji žele da učestvuju u sprovođenju mera energetske sanacije za prvih deset dana konkursa prijavile su se samo tri firme. Zbog toga je Gradsko veće danas produžilo rok za prijavu preduzeća i preduzetnika do 29. juna.

            Podsećamo da se i prošle godine pojavio sličan problem: za postavljanje fasadne izolacije nije se bila prijavila nijedna firma, pa ova mera nije ni realizovana, a na konkurs za zamenu kotlova javila se samo jedna firma. Jedino je za zamenu stolarije bilo više prijavljenih, a uslove je ispunjavalo njih pet.

Međutim, preduzeće koje je dobilo najveći broj bodova do dana današnjeg nije odradilo posao. Zbog toga je Gradsko veće danas predložilo raskid trojnog ugovora sa preduzećem EXPRESPVC i sa 15 građana koji su izabrali to preduzeće za zamenu stolarije.  

Novi ugovor će biti potpisan sa građanima i sledećim najboljim ponuđačem na listi firmi, a iz gradskog budžeta će biti uplaćen deo koji su građani već platili preduzeću koje nije obavilo posao.

U Izveštaju o radu Komisije za realizaciju mera energetske sanacije, koji je Gradsko veće danas usvojilo, piše da je od 50 domaćinstava koja su se prošle godine „plasirala“ na listu onih koja će dobiti 50% subvencije za PVC stolariju, njih 15 zaključilo ugovore sa firmom EXPRESPVC. Svoj deo uplate od 50% vrednosti obavilo je 13 građana, a troje, srećom, nisu.

Ostala tri izvođača radova su obavila ugovoreni posao: „Tehnomag pro ing“ iz Kraljeva 31 ugovor, „Sunce Marinković“ iz Kragujevca dva, „Stakloreklam“ Lučani jedan.

Treća tačka dnevnog reda na sednici Gradskog veća koja se odnosila na energetsku sanaciju bila je dopuna sastava Komisije za sprovođenje mera i to članom kojeg delegira Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

             Koje mere energetske sanacije kuća i stanova bi ove godine trebalo da budu subvencionisane možete saznati u našem tekstu Energetska sanacija kuća i stanova – još sedam dana traje konkurs za firme.

R.Vesković