Gde je grad juče naneo najviše štete na području Kraljeva?

Pojedini građani se žale da protivgradna zaštita nije delovala i podsećaju da štete koje je lokalna samouprava prošle godine popisivala – nekima nisu isplaćene

Do kraja juna u Srbiji će se zadržati vrlo nestabilno vreme, a za pojedina područja i danas važi upozorenje napojavu grmljavinskih nepogoda sa intenzivnim pljuskovima, gradom i olujnim vetrom.

Danas (23. juni) se, prema najavama Republičkog hidrometorološkog zavoda (RHMZ) nepogode očekuju u većini regiona u zemlji, a sutra će verovatnoća za njihovu pojavu kratkotrajno opasti, osim na jugozapadu i jugu Srbije. Za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitna upozorenja jedan do dva časa unapred.

U Kraljevu ekipe JKP “Čistoća” rade na otklanjanju posledica nevremena koje je u subotu uveče posle 19 sati pogodilo Kraljevo.

Olujno nevreme praćeno gradom zahvatilo je sinoć područje centra Kraljeva, delove naselja Ribnica, Kovači, Žiča, Mataruška Banja, Beranovac, Jovac, Sijaće Polje, Grdica, kao i sela Popovići, Oplanići i Sirča.

Pogledajte kompilaciju snimaka koje su nam poslali naši čitaoci:

Šteta je zabeležena na zasadima voća i na povrtnjacima. Na stambenim objektima štete nisu značajnije. Oštećenja su pretrpeli i automobili.

Na čišćenju i pranju javnih površina angažovano je 30 radnika i tri čistilice, koji će raditi, kako je najavljeno, do kasnih večernjih sati, kao i u ponedeljak.

Iako postoji ocena da su štete od jučerašnjeg nevremena znatno manje od onih koje su pojedini delovi Kraljeva imali u julu prošle godine, građani se na društvenim mrežama masovno žale da protivgradna zaštita nije delovala, ali i da nekima šteta koje je lokalna samouprava tada popisivala – nekima nisu isplaćene.

Prema rečima Zdravka Maksimovića, rukovodioca Odeljenja za poslove civilne zaštite Gradske uprave Kraljevo, od podnetih 2.399 podnetih zahteva za naknadu štete prošle godine iz državne pomoći, pozitivno je rešeno i isplaćeno oko 1.500 zahteva, a ostali su “još u radu”.

Očekujemo da i njima pomoć bude isplaćena, naravno – ukoliko su ispunjeni svi propisani uslovi. U nominalnom iznosu visina državne pomoći koju su građani do sada primili od milion evra samo po osnovu prošlogodišnje nepogode – kaže Maksimović.

Prema nedavnoj izjavi Sretena Jovanovića, koji je resorno zadužen i za ivu oblast, od 30 protivgradnih stanica trenutno je aktivno 13. Neke tehnički nisu u dobrom stanju ili su za protivgradnu zaštitu u njima zaduženi stariji ljudi.

Grad Kraljevo ove godine izdvojio je dodatnih tri miliona dinara za oodršku protivrgradnoj zaštiti, odnosno strelcima.

RHMZ obezbedio je za ovu sezonu 24.000 protivgradne rakete, odnosno – po 20 za svako lansirno mesto. Neke lokalne samouprave (poput Krupevca, Valjeva, Aleksandrovca) počele su sa postavljanjem automatskih lansirnih stanica koje su, kako se ispostavilo, pravo rešenje.

M. M. D.