Crkva Svete Trojice i Kraljevo obeležilli hramovnu slavu

Nakon svete arhijerejske liturgije, na kojoj je prerezan slavski kolač, prisutnima se besedom obratio vladika Justin

Sveta Trojica ili Duhovi su hramovna slava glavne kraljevačke crkve, a od 2007. godine ponovo i gradska slava. Kao gradska slava, ovaj praznik se slavio i pre Drugog svetskog rata, ali je nakon rata obeležavanje gradske slave bilo zabranjeno.

Najpre je u Crkvi Svete Trojice sveštenstvo Eparhije žičke sinoć služilo večernju službu, a zatim je kroz grad prošla slavska povorka koju je i ove godine u jednom delu pratila kiša.

Svečana Litija je iz Hrama Svete Trojice krenula u dvorište Duhovnog centra „Vladika Nikolaj Velimirović“, gde je osveštan zapis, koji je, prema verovanju, zaštitnik grada, zatim do Trga srpskih ratnika i Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912-1918, pa do Spomenika poginulima u ratovima od 1991. do 1999. godine na Trgu Jovana Sarića i Ulicom cara Dušana se vratila u portu Crkve.

foto Grad Kraljevo

Dan silaska Svetog Duha na apostole je događaj prvorazrednog značaja za crkvu, imajući u vidu da se smatra rođenjem same crkve. Prema verovanjima to kr dan kada je Duh Sveti u vidu ognjenih jezika sišao na apostole, o čemu govori jedna od crkvenih pesama koja se peva na današnji dan.

Prema rečima protojereja Milomira Radića, litije podsećaju sve verne, i one koji nisu verni, da Crkva postoji u ovom svetu:

Litije podsećaju sve one koji učestvuju u njima da život upravo ima smisla u tom osvećenju Duha Svetoga i u uzrastanju u svakoj vrlini. Ali, ne samo nas koji smo u Crkvi, već smo mi tu da svedočimo svima, da hrišćanskim životom učinimo da svako koji vidi naša dobra dela proslavi Oca koji je na nebesima i čini dobra dela –  istakao je Radić.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je, čestitajući slavu sugrađanima, podsetio da Crkva Svete Trojice ove godine obeležava 200 godina od gradnje objekta, koji je bio prvi od čvrstog materijala u Kraljevu:

Tokom ta dva veka ovo mesto je vremenom raslo od varošice, preko varoši, do grada. Posle Drugog svetskog rata vera nije bila toliko prisutna u našem društvenom životu, ali je ovaj hram bio i ostao centar duhovnog, ali i društvenog života našeg grada. Verujem da ćemo u tome svi zajedno i uspeti“, rekao je gradonačelnik čestitajući praznik.

Prisutne je pozdravio i protojerej-stavrofor Ljubinko Kostić, arhijerejski namesnik žički, koji je poćeleo poželeo da radost praznika građani Kraljeva podele u sreći, zadovoljstvu, i blagodarnosti Bogu.

Neka Duh Sveti, duh mudrosti, razuma, vere, bogomudrija, upućuje i čuva naš narod da svi mi, ono što u svom pozivu činimo, činimo na slavu Božju, na dobro našeg naroda, naše otadžbine i naše Svete Crkve.

Jutros je, na dan gradske i hramovne slave Silazak Svetog Duha na apostole, arhiepiskop i mitropolit žički Justin, uz sasluženje sveštenstva Hrama Svete Trojice i drugih gradskih crkava, služio je svetu arhijerejsku liturgiju, na kojoj je prerezan slavski kolač i osvećeno žito.

foto Grad Kraljevo

On se prisutnima obratio besedom:

I Bogočovek na svome telu gradi Crkvu svoju, kojoj su temelji apostoli, koji su ispovedili da je on istinitio Bog i istiniti čovek, i da je on spasitelj sveta. I ta crkva bila je potrebna da pripremi čovečanstvo na još jedan veliki događaj u istoriji roda ljudskoga, da pripremi čovečanstvo za ono što je obećano, jer kada se Gospod Bog vaznosio u ljudskome telu, apostoli ga pitaše zašto mora da ide, a on kaže ‘Gospod kaže ako ja ne odem, Duh utešitelj ne može doći, jer ja idem Oca da umolom da on pošalje Duha Svetoga, duha utešitelja, da on sa vama bude u sve dane života vašega’. I tako i bi. Njegovo obećanje u pedeseti dan se ispuni. I Crkva je dobila dušu svoju, dobila je blagodat svoju, a blagodat Duha Svetoga je krotost, mir, trpljenje, ljubav, vera, istina – sve Hristove vrline. Hristos je uvek prisutan i sve je Duhom Svetim zatopljeno njime. Živeli na mnogo godina i srećna slava – poručio je vladika.