Otvaranje izložbe „Prećutani zločin“ – na Vidovdan

U pitanju je izložba u čijem su fokusu zverstva albanskih kvislinga nad Srbima i Jevrejima na Kosovu i Metohiji u Drugom svetskom ratu

Izložba „Prećutani zločin: Zverstva albanskih kvislinga nad Srbima i Jevrejima na Kosovu i Metohiji u Drugom svetskom ratu“ dr Nenada Antonijevića, muzejskog savetnika Muzeja žrtava genocida u Beogradu, biće otvorena u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo, na Vidovdan, u petak 28. juna u 18 sati.

U pitanju je redak primer muzeološke obrade masovnih zverstava i represalija počinjenih od strane albanskih kvislinga nad civilnim srpskim i jevrejskim stanovništvom na području AP Kosovo i Metohija u razdoblju Drugog svetskog rata i svedoči o jednom bezmalo u potpunosti zaboravljenom zločinu.

Još od 1878. godine i formiranja Albanske lige (kasnije poznate i kao Prva prizrenska liga), potom u čitavom 20. veku i u prvoj deceniji 21. veka, na Kosovu i Metohiji postojala je jasno izražena netrpeljivost albanske političke, intelektualne i ekonomske elite prema srpskom narodu koja je za vreme vanrednih prilika (svetski ratovi i drugi oružani sukobi) uz prisustvo vojnih snaga stranih zemalja eskalirala u otvoreni teror i zločine. Elita albanskog naroda je zastupala ideju stvaranja „Velike Albanije“ i na taj način ideološki usmerila većinu albanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji koje je bilo većinom ruralnog karaktera i niskog stepena obrazovanja.

Cilj izložbe je da objektivno i celovito prikaže stradanja civilnog srpskog i jevrejskog stanovništva na području AP Kosovo i Metohija u periodu italijanske i nemačke okupacije (april 1941 – novembar 1944) u kontekstu ratnog stanja i drugih dešavanja u Drugom svetskom ratu.

Poštujući istorijski utvrđene činjenice o Drugom svetskom ratu u okupiranoj Jugoslaviji, naročito u oblasti AP Kosovo i Metohija, autor se trudio da objektivno i sa empatijom predstavi stradanje Srba i Jevreja u kontekstu ratnih zbivanja. Takođe su, u značajnom segmentu izložbe, predstavljeni i zločinci (inspiratori, naredbodavci, izvršioci i saučesnici), jer je veoma važno da se zna ko su oni, a naročito je važno da razlikujemo stepen odgovornosti za izvršene zločine. Bitno je naglasiti i to da nikada čitavi narodi ne mogu da snose odgovornost za zločine konkretnih kolektivnih organizacija i pokreta, naoružanih formacija i pojedinaca.