Hoće li biti produžetka boravka mobilnog mamografa u Kraljevu?(VIDEO)

Bolnica „Studenica“ ima i digitalni mamograf koji, zbog opterećenosti, kako navode, ne može da se koristi i za preventivne preglede

Od 25. decembra, otkada je u Kraljevu ponovo stacioniran mobilni mamograf, radi se oko 40 pregleda dnevno.

– Svi su već zakazani do 12. januara, kada ćemo biti u obavezi da aparat ustupimo drugim gradovima – kaže dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu

Mobilni mamograf u Kraljevu boravi u okviru projekta Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i uz podršku Ministarstva zdravlja, a skrining pregledi namenjeni su ženama koje imaju 49 do 69 godina, koje se ne leče od raka dojke i koje u poslednje dve godine nisu radile mamografiju.

Pogledajte celu njegovu izjavu:

Prošle godine smo za tri meseca boravka mamgrafa u našem gradu obavili 1.835 pregleda od kojih je, daljom dijagnostikom, u osam slučajeva konstatovano osam malignih oboljenja dojke. Na taj način smo spasili osam života, jer kada se preventivno urade pregledi, značajno dobijamo na vremenu i za dalju dijagnostiku i za ranu terapiju – istiće dr Mrvić.

On je izrazio nadu da će mobilni mamograf ove godine u Kraljevu biti u još nekim terminima i dodao da se digitalni mamograf koji bolnica „Studenica“ poseduje koristi za redovnu dijagnostiku i da on, zbog velikog broja pregleda pacijentkinja kod kojih se sumnja na rak dojke, ne može da se koristi i za preventivne preglede.

Nadamo se da ćemo i to, sa obukom kadra koji sledi i lekarskog i tehničara, uspeti da organizujemo – kazao je direktor bolnice „Studenica“.

M. M. D.