Humanitarna akcija: Veliko srce Uroša i najmlađih Kraljevčana

Devetogodišnji dečak organizovao je prikupljanje sredstava za pomoć deci bez jednog ili oba roditelja

            Na Trgu srpskih ratnika danas je bilo živahno i lepo: Kraljevčani, i to predvođeni onim najmlađima, prikupljali su novčana sredstva za pomoć deci koja su ostala bez jednog ili bez oba roditelja. Za uzvrat su mogli da se posluže slatkišima, slanišima, sokićima, pa i da dobiju neku igračkicu.

            Inicijator ove humanitarne akcije je devetogodišnji Uroš Milenković, učenik trećeg razreda OŠ Svetozar Marković. Prvo su ga podržali najbliži, mlađi brat Jovan i mama Valentina, a onda i mnogi drugi. Uroš kaže:

Uroš Milenković (9 god), organizator humanitarne akcije

            –  Na ideju sam doašo kako bih pomogao deci bez, nažalost, jednog ili oba roditelja, Ta deca imaju pravo na udžebenike, garderobu, školski pribor i srećno detinjstvo. Ova akcija ne bi uspela bez podrške škola, lokalne samouprave, Kancelarije za mlade, Hrama Svetog Save, KUD-a Abrašević, Crvenog krsta, a najveću podršku smo dobili od direktorke PIO u Kraljevu. Želim da svetom vladaju ljubav i dobrota, a ne mržnja – izjavio je Uroš pred novinarskim mikrofonima i kamerama i to sa mnogo više samopouzdanja nego što ga imaju mnogi naši odrasli sagovornici.

U akciju su se uključili i predškolci

            Nije ovo Urošu Milenkoviću prvina – prošle godine je već organizovao prikupljanje pomoći za porodicu Jakovljević, čija je kuća izgorela u požaru. Zato mama Valentina Milenković ima razloga za ponos:

            –  Moj sin je sam došao na ovu ideju, jer je i sam ostao bez oca prošle godine. Obezbedili smo peciva, slatkiše, voće. Ljudi koji žele mogu da se posluže i da novac ubace u kutiju i da na taj način pomognu. Kad budemo videli koliko je novca prikupljeno, u dogovoru sa direktorkom Filijale PIO Biljanom Barlovac raspodelićemo na porodice kojima je najpotrebnije. Ona ima uvid u to, mislim da ima više od stotinu takvih porodica.

            Saosećanje i briga za drugoga među najlepšim su ljudskim osobinama. Uroš Milenković pokazuje da ih već ima i da je spreman i da se dodatno potrudi i animira i druge na akciju.

R.V.

fotografije: TV Melos