I dalje pozitivan test svakog drugog testiranog

U Opštoj bolnici „Studenica”, od Covida 19 trenutno se leči 51 pacijent, od kojih se na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi nalazi njih 10

PODACI ZA CELU SRBIJU

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, u našoj zemlji, od poslednjeg preseka registrovan je još 19.093 slučaj zaraze koronavirusom među 37.811 testiranih osoba.

U bolnicama širom Srbije, od posledica infekcije koronavirusom leči se 3.206 pacijenata (92 više nego juče). Na respiratorima je 138 osoba.

Prema najnovijim, zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, od kovida je u celoj Srbiji, nažalost, preminulo još 37 osoba, tako da ukupan broj preminulih od ove bolesti – od početka epidemije sada, zvanično, iznosi 13.377.

PODACI ZA KRALJEVO

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 437 osoba (juče kod 554) među 904 uzorka brisa (prema prethodnom izveštaju bilo je 1.187 uzoraka), pokazuje najnoviji izveštaj Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Tako sada, na teritoriji grada Kraljeva ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije iznosi  – 37.301.

U bolnici „Studenica“, prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, nema preminulih od kovida među pacijentima sa teritorije Kraljeva. Od 19. septembra prošle godine (otkada je broj preminulih od kovida na dnevnom nivou postao gotovo svakodnevan), u bolnici „Studenica“, od kovida je do sada preminulo 211 ljudi sa teritorije Kraljeva.

NAJNOVIJI IZVEŠTAJ IZ BOLNICE „STUDENICA“

U Opštoj bolnici „Studenica”, od Covida 19 trenutno se leči 51 pacijent. Na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi je 10 kovid bolesnika: jedan je intubiran, osam je na neinvazivnoj ventilaciji, a jedan na high flow režimu.

U protekla 24 časa u bolnicu „Studenica“ primljeno je 11 pacijenata zbog komplikacija infekcije izazvane koronavirusom, otpušteno je 10, a preminulo je, nažalost, dvoje pacijenata.

(*broj preminulih u bolničkom i izveštaju Zavoda za javno zdravlje – razlikuju se, jer u bolničke izveštaje ulazi i broj preminulih koji nisu sa teritorije Kraljeva, a lečeni su u bolnici „Studenica“ ili zbog različitog vremena „preseka“ koji se pravi za izradu dnevnog izveštaja)

U bolničkoj kovid ambulanti tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 195 pregleda.

PODACI O VAKCINACIJI U KRALJEVU

Zaključno sa 25. januarom, u Kraljevu je dato 138.639 različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 54.068, dve doze primilo je 52.940, a tri doze ukupno 31.631 osoba.

Svakog dana, OSIM NEDELJOM i u dane državnih praznika, u novoj Hali sportova u Ribnici, od 9.00 do 17.00 časova (radno vreme vakcinalnog punkta produženo je za sat vremena počev od 15. novembra), traje redovna vakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer, Sputnjik V i vakcinom Astra Zeneka, kao i davanje druge doze vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Svi koji žele, bez zakazivanja, mogu da prime prvu dozu vakcina Sinofarm, Fajzer, Sputnjik V, Astra Zeneka i Moderna.

Naime, na punktu u novoj Hali sportova od 9. novembra dostupna je i vakcina Moderna. S obzirom da su bočice od 10 doza, sva zainteresovana lica starija od 12 godina, mogu da se jave na ovaj vakcinalni punkt, kako bi se formiranjem grupa od 10 osoba sprovodila vakcinacija prvom, nakon 28 dana drugom dozom i, na kraju – trećom.

Uporedo sa tim, svakog dana, od 9.00 do 17.00 časova (osim nedeljom i u dane državnih praznika), građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka ili da prime i TREĆU DOZU vakcine za koju se odluče po preporuci lekara.

PREPORUKA ZA TREĆU (BUSTER) DOZU

Treća buster doza vakcine protiv COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koji su primili, a prvenstveno za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

1. osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi

2. osobe starije od 70 godina

3. osobe starije od 60 godina u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite

4. zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite

5. putnici u medjunarodnom saobraćaju – odnosi se na osobe vakcinisane u Srbiji.

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja prošlo najmanje šest meseci, mogu da prime treću buster dozu i ostavlja im se mogućnost da izaberu vrstu vakcine koju će da prime kao treću. Izuzetak je ukoliko se za treću primenjuje Gam-Covid-Vak, jer se u tom slučaju daje prva komponenta navedene vakcine.

Prema novom Stručno-metodološkom uputstvu vakcinacije protiv Covid-19 skraćuje se vreme od II Sinofarm do treće doze vakicne – na 4 meseca, a za Pfizer, Sputnjik i Astrazeneku III buster doza – na pet meseci posle II redovne. Uputstvo se primenjuje od 23. oktobra.

Po novom SMU vakcinacije protiv Covida-19, Stručni komitet preporučuje da se kod nepotpuno vakcinisanih osoba, kod kojih je prošlo najmanje šest meseci od primanja prve doze, može primeniti bilo koja vakcina protiv Covida-19 po sopstvenom izboru,tj. ne nužno ona koju su prvobitno primili, ali je neophodno da prime dve doze iste vakcine sa propisanim razmakom.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih lica i vakciniše prvom, drugom i trećom dozom Sinofarma.

U 12 seoskih ambulanti nastavljeno je davanje I i II doze Sinofarm vakcine. Sve osobe koje su stekle uslove za III dozu, Sinofarm vakcinu mogu dobiti u seoskim ambulantama. a za ostale vakcine treba da dođu u Halu sportova u Ribnici.

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Vakcinacija dece uzrasta od 12 do 15 godina protiv Covid-19 se preporučuje kod dece sa komorbiditetima, kao i kod gojazne dece uz prethodno dobijeno mišljenje pedijatra subspecijaliste iz odgovarajućih oblasti. Vakcina se može primeniti i kod ostale dece od 12 – 15 godina uz saglasnost roditelja i mišljenja pedijatra. Vakcinacija protiv Covid-19 dece navedenog uzrasta sprovodi se u službama za zdravstvenu zaštitu dece nadležnih domova zdravlja, kao i na pedijatrijskim odeljenjima opštih bolnica i u pedijatrijskim ustanovama na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, a sve u skladu sa novim Stručno metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Treća doza se ne daje maloletnim licima sve dok ne stigne druugačija preporuka od nadležnih institucija.

Treću dozu vakcine Sinofarm primilo je 19.739, Fajzer vakcinu 8.922, Sputnjik V – prvu komponentu (kao treću dozu) primilo je 2.711, Astra Zeneku 224, a Modernu 16 osoba. Tri doze vakcina primilo je ukupno 31.631 osoba.

 M. M. D.

1 komentar za naslov “I dalje pozitivan test svakog drugog testiranog

  1. Nisam prelezala i nadam se da necu ,ali se trudim da imunitet nabildujem sto vise.Medicinske gljive kao sto je nemacki reishi,nemacki kordiceps,vitamini,jaca a zdrava hrana ,a za decu “najbolje od pcele” bez kojeg ne idu u skolu.

Comments are closed.