Imaš računar, tablet ili telefon koji radi, ali ti više nije potreban? Evo šta možeš da uradiš sa tim!

Inicijativa “Vršnjaci vršnjacima – online digitalne klupe” sakuplja očuvane računare, tablete, telefone, praktično sve električne uređaje koji se mogu koristiti za onlajn nastavu, i prosleđuje ih onima kojima su potrebni, a nemaju ih

Da li ste znali čak 15% srednjoškolaca nema niti jedan uređaj koji može da koristi za pristup onlajn nastavi? Više od trećine (37%) deli uređaje sa ukućanima (to nikad nije lak zadatak), a pretpostavlja se da je situacija još gora kod osnovaca – rezultati su istraživanja Unije srednjoškolaca Srbije.

Tačno je da je leto počelo i da niko ni ne pomišlja na školu i nastavu, učenici su na odmoru do septembra, a sa njima i roditelji i nastavnici. Međutim, ako smo nešto naučili u saživotu sa koronom jeste da nikad ne znamo šta može da se desi i kakve mere mogu da nas očekuju. Možda od septembra nastava bude hibridna, pa nam opet zatrebaju računari, tableti i telefoni za školu. Bolje da budemo spremni.

Inicijativa Vršnjaci vršnjacima – online digitalne klupe sakuplja očuvane računare, tablete, telefone, praktično sve električne uređaje koji se mogu koristiti za onlajn nastavu, i prosleđuje ih onima kojima su potrebni, a nemaju ih.

Jelena Ivković i Milica Batričević

Obrazovni sistem u našoj zemlji i pre pandemije nije bio postavljen tako da omogući svoj deci i mladima jednake uslove za obrazovanje, pa su tako učenici iz osetljivih grupa generalno u lošijem položaju za razvoj svojih potencijala i ostvarivanje visokih postignuća, što svakako ima uticaja i na njihove šanse za pronalaženje posla i kvalitet života. U situaciji nastave na daljinu problemi se produbljuju budući da veliki broj porodica nije u mogućnosti da priušti više od jednog računara i tu dolazimo do novih izazova — kako za učenike, tako i nastavnike, objašnjavaju situaciju Jelena Ivković (Fondacije za mlade Obrenovac) i Milica Batričević (Vršnjaci vršnjacima):

Zbog toga smo se okupili kroz neformalnu inicijativu “Vršnjaci vršnjacima – online digitalne klupe” koju čini mreža više od 20 organizacija, kulturnih centara, biblioteka, vlasnika kafića ali i zainteresovanih pojedinaca širom Srbije, od Subotice do Vranja, sa idejom da ukažemo na ovaj problem. Akciju podržava Unija sindikata prosvetnih radnika i Unija srednjoškolaca Srbije. Na sajtu Unije srednjoškolaca dostupna je mapa sa mestima za moguće donacije.

Kraljevčani i Kraljevčanke, uređaje koje želite da poklonite nekome kome su potrebni, možete doneti na adresu Heroja Maričića 80 u Alternativni društveni centar Heroj Maričić, a sve što treba da uradite pre toga je da pozovete broj 064 220 43 66 radi dogovora.

Milica i Jelena dalje ističu da se pored nejednakih mogućnosti pristupa obrazovanju i komunikaciji sa nastavnicima još ređe priča o posledicama koji se tiču kvaliteta društvenog života, odnosno isključenosti i nemogućnost da se oni koji nemaju pristup tehnici povežu sa svojim vršnjacima u situaciji kada je to mesecima bio jedini način komunikacije za mnoge.

U tom smislu, naša motivacija je doprinos pozitivnom razvoju dece i mladih i ukazivanje da pristup tehnologiji u savremenom svetu treba da bude osnovno pravo, a ne privilegija. Kako nas ujedno interesuju i pitanja zaštite životne sredine, sagledale smo situaciju i iz tog ugla i povezale se sa inicijativama koje se bave temom elektronskog otpada.

Važno je istaći da je ova inicijativa ne samo pokazatelj humanosti i solidarnosti, već  i brige za zaštitu životne sredine. Umesto da ovi uređaji sakupljaju prašinu ili završe negde gde im nije mesto (kao zagađivači prirode), najbolje je proslediti ih nekome kome će biti i te kako korisni. Onda budeš i eko kralj/kraljica i dobar čovek.

Iako je akcija prvobitno osmišljena kao kraća kampanja, tokom same realizacije smo shvatili da je potreba za inicijativom koontinuirana, te smo to odlučili da nastavimo da je razvijamo. Pitanje nastave na daljinu će sigurno biti aktuelno i nakon završetka pandemije, a naša zamisao je da se mladi ljudi što više bave ovom temom, uče se vrednostima solidarnosti i zajedništva, odnosno da budu aktivni građani i građanke uključeni u procese donošenja odluka koje se tiču kvaliteta njihovog života. Takođe, kao što smo pomenule, važno nam je adresiranje pitanja jednakih mogućnosti za obrazovanje i posledica koje ono sa sobom nosi – zaključak je Jelene i Milice.

Svi koji žele da doniraju uređaje, predstave inicijativu, uključe se u rad same inicijative ili imaju neki drugi predlog za njen razvoj, mogu kontaktirati inicijativu na imejl vrsnjacivrsnjacima@unss.org.rs, a od nedavno su prisutni i na Fejsbuku i Instagramu.

Lazar Simić

*Ovaj medijski sadržaj je isključivo odgovornost autora/ki i ne odražava nužno stavove Evropske Unije

*Ovaj projekat sufinansiran je od strane Evropske unije