Iskra Vasiljević, jedna od 112 osnovaca iz cele Srbije koji su „najbolji od najboljih“

Gimnazijalka iz Kraljeva gotovo da ne može da prebroji medalje i diplome sa brojnih takmičenja i još ne može da odluči koji predmet joj je najomiljeniji, pa se takmiči skoro iz svih i niže samo uspehe

Dok razgovarate sa Iskrom Vasiljević, prepametnom devojčicom koja je trenutno učenica specijalizovanog matematičkog odeljenja prve godine kraljevačke Gimnazije, potpuno vam je jasno koliko je tačna misao da „decu treba naučiti kako da misle, a ne šta da misle“. Jer, Iskra je naučila kako da misli, zna šta želi i sa osmehom nam poručuje da je svako „najuspešniji i najsrećniji kada koristi svoje prirodne darove“.

A onaj koji ih je delio, kod Iskre – baš nije štedeo. Ona bira reči i kada govori o drugima, a bira ih i kada treba da govori o sebi.

Samo u prethodnoj školskoj godini, kada je još bila učenica OŠ „IV kraljevački bataljon“, Iskra je osvojila 19 nagrada, ali – to nije sve. Kao osnovac, Iskra je osvojila17 nagrada na opštinskim, 15 na okružnim i šest na republičkim takmičenjima. Broj osvojenih  medalja, diploma, zahvalnica, sertifikata samo raste. Bila je učenica generacije u svojoj školi, dobila je novoustanovljenu Vidovdansku nagradu, a krajem prošle godine, bila je među 112 učenika osnovnih škola iz cele Srbije koje je titulom „Najbolji od najboljih“ za postignute izvanredne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima, nagradilo Ministarstvo prosvete i to – u najjačoj od tri – zlatnoj kategoriji. Na poklon je dobila laptop.

To stvarno znači, pošto predstavlja potvrdu da je naš trud nekako uvažen. Na taj način dobili smo podsticaj da nastavimo i dalje da se trudimo, a nadam se da je to motivacija i onima koji se do sada možda nisu oprobali u takmičenjima da sada probaju – kaže Iskra.

O tome da je višestruko talentovana i veoma uspešna i aktivna na mnogo polja iz godine u godinu pisao je školski časopis „Bataljonac“. U jednnom od njih, njena predmetna nastavnica srpskog jezika Nada Tijanić napisala je:

Nižući brojne uspehe, činilo se da Iskra svake školske godine pred sebe postavlja novi zadatak. Cilj je bio da nauči i sazna što više i potpunije, ali ne zbog ocene, nego zbog sebe; zbog svesti o značaju i vrednosti koje obrazovanje pruža čoveku. Osvajajući nagrade, učinila je da se ime naše škole nađe na vrhu takmičarske tabele i na taj način doprinela je podizanju njenog ugleda. Njena socijalna inteligencija učinila je da bude omiljena među drugarima, da im bude pomoć i podrška. Odgovorna, vredna, poštena, samokritična i elokventna, ostaće upamćena po svojim predlozima, akcijama i aktivnostima. Kao predmetna nastavnica ove posebne devojčice, mogu samo reći da sam veoma ponosna na nju i da želim da bude uzor ostalima, kako bismo i u budućnosti imali decu koja će biti svestrana, temeljna i uspešna poput Iskre, a koja će izrasti u dobre ljude. Čast mi je što sam je do sada pratila na ovom veoma važnom putu njegovog razvoja i školovanja.“

Pogledajte VIDEO prilog:

Sa Dana uspešnih učenika u svojoj osnovnoj školi, Iskra je odlazila sa naramkom knjiga u naručju, nakon što bi dobila knjigu za svako takmičenje na kojem je učestvovala, a na mnogima – i pobedila.

Volim da se takmičim! – sve je tako jednostavno kada Iskra objašnjava svoju želju da odmeri svoje znanje sa drugima. Učestvovala je i pobeđivala na takmičenjima iz srpskog jezika (Iskrina mama Danijela je nastavnica srpskog), iz engleskog, geografije, biologije, istorije, matematike, fizike, hemije…

Kad je pitamo ima li predmeta iz kog se nije takmičila, Iskra sa osmehom odgovara:

– Ima! Nisam se takmičila iz fizičkog. Eto, fizičko mi nije jača strana.

Zanimalo nas je i koliko je taj takmičarski izazov mogla da dobije u školi ili je to bio uticaj porodice?

Naravno, ima tu uticaja nastavnika i profesora koji su dosta radili sa mnom i bez njih ništa ne bi bilo moguće, ali naravno da je porodica uvek bila tu da me podrži. Tu su bili i moji prijatelji koji su uvek verovali u mene, čak i kada ja nisam verovala u sebe – navodi Iskra.

Tokom priprema za takmičenja bilo je potrebno dosta rada kod kuće, priznaje:

To je bilo neophodno i pored toga što profesori dosta pomognu u školi, jer bez samostalnog rada van škole ne bi bilo pravih rezultata. Kod kuće bih, u pripremama za takmičenje, radila sigurno po četiri-pet sati dnevno, a kad se takmičenje baš približi, nekada čak i po sedam-osam sati. U Srbiji ima mnogo uspešnih đaka i na talmičenjima nije svejedno. Ponekad ima i malo treme. ali iskustva su uvek lepa!

Svesna je Iskra da ne provode svi njeni vršnjaci svoje slobodno vreme na isti način i sasvim joj je u redu što neki, dok ona uči – treniraju, čitaju, budu „na telefonima“. Sve Iskra može i ume, samo nema reči kojima bi mogla da objasni svoju svestranost:

Ne znam! Nekako, sve me zanima pomalo, volim različite oblasti i uživam u tome da izučavam različite stvari. Nisam odlučila šta ću da studiram, ali omiljeni predmeti su mi fizika i hemija. Ima do studija još vremena, videćemo. Na fakultet će najpre moja sestra Darija koja je dve godine starija od mene i takođe veoma uspešna na mnogim takmičenjima i odličan đak na istom – matematičkom smeru treće godine u Gimnaziji.

Od Iskre bismo svi možda mogli da učimo kako se sve stiže kada se lepo organizuje vreme:

Ja zaista ne provodim mnogo vremena „na telefonu“. To mi, nekako, nije zanimljivo. Više volim da čitam, da slušam muziku, da se prošetam.  

Iskra nam otkriva da je njoj lično možda najdraža nagrada sa međunarodnog takmičenja „Matematika bez granica“:

Na tom tajkmičenju u Nesebaru u Bugarskoj sam u ekipnoj kategoriji osvojila treće mesto. To je bilo jedno lepo iskustvo. Nedelju danas smo bili tamo. I pored toga što smo se takmičili, družili smo se, upoznali neke nove predele i ljude, stvarno je bilo lepo. Imam dosta nagrada, ni sama ponekad ne mogu da ih prebrojim, ali stvarno su mi dragi svi uspesi. Lep je taj osećaj kada shvatiš da je neki trud koji je uložen pretočen u neku nagradu!

Iskra sa tatom Draganom koji joj je, kako i majka, velika podrška

Poželeli smo Iskri da  nastavi da niže uspehe, jer je već dokazala da granice ne priznaje.

Nama ostaje da zapamtimo iskričavu genijalnost ove mlade Kraljevčanke. Jednog dana i mi ćemo shvatiti da „otkrića dolaze samo onima koji su spremni da ih razumeju“, a Iskra Vasiljević to je spoznala u najranijem detinjstvu. Zato će se Kraljevo njome iz godine u godinu – sve više ponositi..

   M. M. D.