Istorijska bronza mladog Kraljevčanina (VIDEO)

Nikola Jelenić iz Atletskog kluba Kraljevo osvojio je bronzanu medalju na 400 metara i tako postao prvi Kraljevčanin koji je osvojio državnu medalju na domaćem terenu – na atletskom stadionu u Kraljevu

U vikendu za nama održano je Prvenstvo Srbije u atletici za mlađe juniore i mlađe juniorke. Tehnički, organizator takmičenja bili su Atletski klub (AK) Kraljevo i Sportski savez Kraljeva. Nastupilo je više od 300 takmičara u dva dana (subotu i nedelju).

Od posebnih rezultata izdvajamo uspeh Nikole Jelenića, atletičara Atletskog kluba Kraljevo, koji je osvojio istorijsku bronzu na 400 metara. Istorijsku, jer je on prvi koji je osvojio državnu medalju na domaćem terenu, na atletskom stadionu u Kraljevu – ističe Milan Kostić, generalni sekretar AK Kraljevo.

Od drugih rezultata treba spomenuti rezultat Angeline Topić (kćerke atletske legende Dragutina Topića) koja je postala prvakinja Srbije u skoku u vis preskoćivši 184 cm. Ona je sada dvostruka državna prvakinja sa titulama u skoku uvis (184cm) i skoku udalj (5.98m).

Sledećeg vikenda će skakati na prvenstvu Balkana posle kojeg leti za Keniju na junorsko prvenstvo sveta. Zajedno sa njom će na predstojećim takmičenjima učestvovati i Zorana Rokavec (MLZ) koja je visinom od 180 cm potvrdila da je na pravom putu.

Takođe, uzbudljiva je bila i trka na 800 metara u kojoj je u poslednjim metrima Dunja Sikima, atletičarka Banata, pobedila Saimu Murić iz Novog Pazara, dok je razlika u odnosu na trećeplasiranu Mašu Rajić iz Požarevca manja od jedne sekunde!

Za titulu najboljeg u državi, ali i za mesto u reprezentaciji pred predstojeće Prvenstvo Balkana koje se 14. avgusta  održava u Kraljevu nadmetali su se atletičari i atletičarke u 19 atletskih disciplina.

Mina Amidžić je bacila najbolji pionirski rezultat u kladivu 53.12 metara. Devojčica rođena 2007. godine je favorit za visok plasman na EYOF-u koje se sledeće godine održava u Slovačkoj.

Najvredniji rezultat  takmičenja ostvarila je Adriana Vilagoš. Vicešampionka Evrope za juniore je koplje težine 500 grama bacila do daljine od 65.07 metara. Sledećeg vikenda će poslednji put kao mlađa juniorka imati priliku da baca spravu ove težine.

Maksim Puškar je dvostrukim pobedama na  1.500 (3:59.86) i 3.000 metara (8:39.80) pokazao da je u odličnoj formi pred predstojeće prvenstvo Balkana.

Stefan Jovanov je najboljim rezultatom sezone pobedio u kugli (17.21 m ) da bi sledećeg dana poneo i titulu državnog prvaka u bacanju diska (50.75).

Najbrži na 400 metara (51.48) i 400 metara sa preponama (55.96 s) bio je Mihajlo Katanić, pulen Mire Trifunov.

Visok nivo forme i stabilnost u rezultatu pokazala je Teodora Boberić u troskoku (13.08). Učenica Dragutina Topića je siguran putnik za prvenstvo Sveta u Nairobiju 17-22 avgust.

Kod sprintera najbolji su bili Kalina Blagojević na 100 metara (12.18 s) odnosno Vanja Milanović na 200 metara (24.95 s). Kod muškaraca najbolji su bili Strahinja Radaković (11.05 s) na 100 metara dok je na 200 metara najbrži bio Aleksandar Mićić u vremenu 22.55 sekundi.

Filip Stojanovski je u neizvesnoj trci na 110 metara sa preponama odneo pobedu rezultatom od 14.12 sekundi, što bi bio nov državni rekord da je vetar bio u opsegu dozvoljenog (+2.6).

U konkurenciji devojaka najbrža je bila Milana Opačić ličnim rekordom 14.42.

U subotu 14. avgusta na atletskom stadionu u Kraljevu održaće se Prvenstvo Balkana za mlađe juniorke i juniore.

M. M. D