Ivana se vratila iz inostranstva i pokrenula uspešan biznis u Kraljevu

Porodica je bila odlučna da živi na selu, a kako se posao lepo razvijao, Ivana je zaposlila najpre supruga, a sada traži još jednu osobu koja bi radila puno radno vreme

Zajedno sa suprugom pre četiri godine Ivana Mladenović se vratila iz Švajcarske, a u Srbiji je uz savetodavnu podršku Migracionog servisnog centra Nacionalne službe za zapošljavanje i GIZ pokrenula uspešan biznis.

Period nakon povratka, kaže, nije bio lak. Za porodicu je trebalo obezbediti održiva primanja, a ona i njen suprug bili su odlučni da žive na selu u blizini Kraljeva. Rešenje je videla u pokretanju biznisa.

Otac mog muža radi u gradskom zelenilu i njega su često zvali da i nakon posla uređuje zelene površine. Iz njegovog iskustva shvatili smo da postoji velika potražnja za tim poslom. Dok smo živeli u Švajcarskoj mogli smo da vidimo na koji način njihove firme to rade i želeli smo da tako radimo kod nas – priča Mladenović.

Za to su joj bila potrebna novčana sredstva, ali i podrška u vidu edukacije. Rešenje je videla, kako kaže, kad je u medijima saznala da Nacionalna služba za zapošljavanje daje subvencije za samozapošljavanje i rešila da se prijavi. Dodatni podsticaj za konkurisanje bio je obezbeđeni edukativni program „Put do uspešnog preduzetnika”.

U pitanju je dvodnevna obuka na kojoj nezaposleni koji žele da pokrenu svoj biznis dobijaju prvo podatke koji se odnose na postupak registracije delatnosti, kakve ih poreske obaveze čekaju. Na obuci rade finansijsku analizu budućeg biznisa i drugog dana popunjavaju zahtev sa biznis planom koji se odnosi na ovu subvenciju – objašnjava direktorka filijale NSZ u Kraljevu Snežana Prelić.

Odluku kome će biti dodeljene subvencije NSZ donosi na osnovu bodovanja. Pored dobre preduzetničke ideje i činjenice da je majka troje dece, u Ivaninom slučaju značajno je bilo i to što je bila korisnica Migracionog servisnog centra – ona i njena porodica bili su registrovani kao povratnici iz inostranstva po Sporazumu o readmisiji.

Savetnik za zapošljavanje ne bi mogao da zna da su u pitanju povratnici da nisu sami odlučili da daju tu informaciju. Time su dobili prednost prilikom bodovanja i obrade zahteva za biznis planove“, objašnjava Prelić.

Ivana Mladenović kaže da se ona i njena porodica nisu pokajali što su se vratili u Srbiju.

Subvencija od 300.000 dinara koju sam dobila od NSZ značila mi je da sledećih godinu dana, koliko traje program, imam pokrivene doprinose za sebe, da za to ne moram da brinem – objašnjava.

Posao košenja, uređivanja i održavanja dvorišta, voćnjaka, parkova, ali i nepristupačnih terena, zelenila uz saobraćajnice i rečna korita, sportskih terena i drugih zelenih površina, razvijao se i bolje nego što je očekivala.  U međuvremenu je zaposlila muža, a sad traži još jednu osobu koja bi radila puno radno vreme.

Uslužno košenje trave kod njih košta od 300 do 800 dinara po aru, u zavisnosti od zahtevnosti terena.

Iz NZS navode da program subvencija traje godinu dana, a da preduzetnicima planiraju da ponude i uslugu mentoringa početničkog poslovanja, gde se uočavaju prednosti i nedostaci biznisa koji je već otvoren i pravi akcioni plan za rešavanje problema kroz konsultantski rad, stručne savete i informacije koje pružaju obučeni mentori filijala.

Svi povratnici iz inostranstva mogu da se jave savetnicima u Migracionim servisnim centrima i od njih dobiju podršku prilikom zapošljavanja ili pokretanja vlastitog biznisa.

Savetodavna GIZ jedinica u Kraljevu postoji od 2023. godine, a  ima ih i u  još devet filijala NSZ: u Boru, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Kruševcu, Vranju i Subotici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *