Izložba o Adžića kući

Ovaj vremešni objekat, u prvim decenijama XIX veka, izgradio je Jevrem Novaković, poznati kraljevački trgovac i zemljoposednik

Objekat koji danas većina građana Kraljeva zna po imenu „kuća Zorke Adžić“ predstavlja izuzetan primer balkanske folklorne arhitekture prve polovine XIX veka i jedan je od retko očuvanih i najstarijih u nekadašnjem Karanovcu.

Povodom Imendana Kraljeva, u sredu 19. aprila, tačno u podne, na Trgu Jovana Sarića, biće otvorena zajednička izložba Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, pod nazivom „Adžića kuća – spomenik kulture, književnosti i umetnosti”.

Autorke izložbe su mr Katarina Grujović Brković, mr Ana Gvozdenović i Ivana Hrenko. Kuću je u prvim decenijama XIX veka izgradio Jevrem Novaković, poznati kraljevački trgovac i zemljoposednik, a objekat je bio u vlasništvu ove porodice sve do 1922. godine, kada je prodata Mihailu Hadži Aleksiću, tadašnjem predsedniku opštine.

Ovaj spomenik kulture, koji se nalazi u Ulici cara Dušana 39, u martu 2001. godine dat je na korišćenje Izdavačkoj delatnosti NB „Stefan Prvovenčani” Kraljevo, poznatoj pod imenom „Povelja”.

U programu učestvuju: Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika za kulturu, mr Katarina Grujović Brković, mr Ana Gvozdenović i Ivana Hrenko. U umetničkom delu programa učestvuju članice hora „Aria” (dirigentkinja Dragana Milićević) i Vladimir Milićević, harmonika.

M. M. D.