Jedanaesta godina izgradnje zgrade Zavoda za javno zdravlje

Završetak se najzad nazire… ali nazirao se i pre godinu dana. Kad zgrada najzad dobije sve „papire“, ko će i čime opremiti više od dve hiljade kvadrata?

            Svašta čovek nađe na Guglu, taj sve beleži… pa i naša nerealna nadanja. U želji da proverimo svoje sećanje da je izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravlje počela 2011. godine, posegnusmo za Guglom, a tamo evo teksta od 7. decembra 2011. u kome osim toga da su počeli radovi, stoji i procena direktora Zavoda dr Aleksandra Macana da bi zgrada mogla da bude useljena 2013. godine! Da mu je neko rekao da će radnici i oprema Zavoda i narednih 10 godina biti kojekuda i više puta seljeni, ne bi mu bilo lako. Doduše, dr Macanova procena je bila pogodbena, sa umetkom „ako ne bude nepredviđenih okolnosti i dodatnih radova…“ A bilo je od tada mnogo i jednog i drugog, tako da Zavod za javno zdravlje kao ustanova još i nije u posedu građevinskog objekta.

            Kancelarija za javna ulaganja, preko koje je finansirana izgradnja poslednje faze, aprila prošle godine je gradu Kraljevu predala građevinski objekat. Gde je onda „zapelo“ i dokle se stiglo – odgovara Vukosav Konjikušić, u Gradskoj upravi zadužen za saradnju sa ovom vladinom Kancelarijom i koordinator projekta:

            – Kroz postupak javnih nabavki izabrali smo firme za tehnički prijem objekta i za energetski pasoš. Problem je u tehničkoj dokumentaciji, naročito za prvu i drugu fazu, koja delom nedostaje, a delom nije kompatibilna sa trećom fazom. Razlog svega toga je što se zgrada dugo gradila, menjali su se nosioci posla. Podsetiću i da su 2013. prekinuti radovi, a zgrada je nekoliko godina čak bila konzervirana. Drugi razlog je promena propisa. U odnosu na pre 10 godina imamo znatno strože propise u oblasti zaštite od požara, a u oblasti zdravstva kovid je dosta toga promenio u smislu „crvenih“ i „zelenih“  puteva i drugih standarda.

            Možda nadležni i ne bi tako često upadali u zamku nerealnih izjava da nije insistiranja nas novinara da, uvažavajući (ili ne) okolnosti, ipak čujemo kada bi posao mogao najzad da bude završen. Vukosav Konjikušić optimistički najavljuje:

            – Za 15-ak dana očekujemo pozitivno mišljenje o tehničkom prijemu i energetskom pasošu. Nakon toga sva dokumentacija ide našem Odeljenju za urbanizam, koje bi trebalo da da upotrebnu dozvolu. Nakon toga bismo objekat predali Zavodu za zaštitu zdravlja.

            Dalje nismo insistirali na rokovima, ali uzmimo da bi upotrebna dozvola mogla da bude izdata bar do kraja marta. Šta će onda Zavod za javno zdravlje sa zgradom od oko 2.300 kvadrata? Direktor Zavoda dr Aleksandar Macan još nema odgovor na ovo pitanje:

            – Imamo projekat za opremu i nameštaj, vrednost je oko 50 miliona dinara. Projekat je dostavljen Ministarstvu zdravlja i očekujemo odgovor u narednih 10-ak dana. Jedino novo što imamo to je savremena PCR laboratorija, koju smo dobili pre nešto više od godinu dana, ali ne možemo da je instaliramo u objekat koji nema upotrebnu dozvolu. Sve ostalo što imamo je staro, neka oprema ne bi preživela još jedno seljenje, da ne govorimo o starom nameštaju – kaže dr Macan.

            U vazduhu je ostalo da lebdi neizgovoreno pitanje – a šta ako Ministarstvo ne bude dalo toliki novac?! Nismo ga postavili da ne bismo baksuzirali baš ovih dana kada se očekuje odgovor Ministarstva zdravlja.

Dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo

            Mlade Kraljevčane podsećamo da je stara zgrada Zavoda za javno zdravlje na Higijenskom zavodu, sagrađena posle Drugog svetskog rata, teško oštećena u zemljotresu 3. novembra 2010. godine i naredne godine je srušena. Krajem 2011. na istom mestu je počela izgradnja nove zgrade. U nju je uloženo 80 miliona dinara u prvi i drugu fazu i još 147 miliona dinara u teću fazu izgradnje i ovi iznosi ne obuhvataju opremanje zgrade.

R.Vesković