Jedinstven poklon đaka i veroučitelja za dan škole u Vrbi (VIDEO)

Projekat je jedinstven po tome što su prvi put u školstvu Srbije učenici izneli ovako zahtevan zadatak kao poklon svojoj školi

Navikavajmo mladež na dobro, od toga sve zavisi“, samo je jedan od izreka mudrog „Dositeja Obradovića“ čije ime nosi osnovna škola u Vrbi kod Kraljeva. Iako ostvarenje lepih ideja veroučitelj Milan Milutinović ne voli da pripisuje sebi, mnoge su krenule baš od njega, a najnoviji poduhvat je onaj koji je realizovao sa đacima OŠ „Dositej Obradović” iz Ratine, u okviru „obogaćene“ jednosmenske nastave. U pitanju je instalacija,odnosno kompozicija sa velikim livenim statuama pod nazivom „Dositej (Obradović) sa decom“.

Deca su, najpre, napravila idejni nacrt projekta, a potom smo radili statue upoznajući se sa modelovanjem, vajanjem, kao i sa materijalima. Rad učenika VI/2 i VII/2 koji su bili inicijatori izrade ovog poklona, danas je svečano otkriven u matičnoj školi u Vrbi kao poklon povodom Dana škole, a projekat je jedinstven po tome što su prvi put u školstvu Srbije učenici izneli ovako zahtevan zadatak kao poklon svojoj školi – kaže za portal Krug veroučitelj Milan Milutinović.

Pogledajte VIDEO prilog:

Veroučitelj Milan podseća da projekat obogaćene jednosmenske nastave u Vrbi, Ratini i Dragosinjcima postoji od pre četiri godine. Ona podrazumeva dodatne aktivnosti koje mogu pratiti plan rada škole, ali mogu biti obogaćene i realizacijom drugačijih tema koje učenici sami izaberu i zajedno sa koordinatorima i nastavnicima relaizuju.

Veroučitelj Milan Milutinović – foto portal Krug

Najnovija kompozicija rađena je mesec i po dana, a predstavlja figuru Dositeja i dece koja pažljivo slušaju njegove pouke iz knjiga.

Rad devojčice Elene Slavković, učenice VI razreda škole u Ratini, proglašen je za pobednički, pa su figure rađene prema njenom radu.

Pobednički rad Elena Slavković po čijoj skici su statue rađene

Rad jeste bio dosta zahtevan, jer nije bilo lako obojiti sve figure, ali je bio pravo uživanje – otkriva nam Elena.

I njena drugarica iz razreda Anastasija Marković saglasna je da je izrada figura bila interesantna, jer su se tako upoznali sa različitim materijalima, a bilo im je zabavno i da se druže.

Figure su najpre rađene stirodurom i armaturom, a potom su izlivene građevinskim lepkom i metal emajlom koji je dao utisak bronze u finalnom delu.

Radoje Vidić, takođe učenik VI razreda škole u Ratini pojašnjava nam da je kod izrade figura Dositeja i dece najteže, zapravo, bilo bojenje.

Najproblematičnije su bile dubljine i šupljine, pa je za taj deo posla bilo potrebno i najviše strpljenja. Devojčica je osmišljena u narodnoj nošnji, kakve su se nosile u vreme života Dositeja Obradovića, a dečak je u modernom, odelu današnjice. Time smo hteli da kažemo da je Dositej i danas sa nama – mudro zbori Vidoje.

Sofija Vukadinović, učenica sedmog razreda, kaže da su svi zajedno, njih 20-ak đaka iz jednosmenske nastave u Ratini, želeli školi da poklone divan dar kako bi je ukrasili:

Moj zadatak bio je da bojim devojčicu, a najteže je to bojenje u puno slojeva – ponosno, zbog dobro obavljenog zadatka – kaže Sofija. 

OŠ „Dositej Obradović“ u Vrbi počela je da radi davne 1845. godine.

Bez obzora što je od danas još za godinu tarija, u njoj vlada duh optimizma i mladosti. I kolege, i deca pokazuju koliku su elen i motivacija sastavni deo naših života – ističe Svetlana Filipović, v. d. direktorke ove škole.

Svetlana Filipović, v. d. direktorka OŠ “Dositej Obradović” Vrba – foto portal Krug

Administrativno sedište škole je u Vrbi, ali ona ima još i odeljenja u Ratini, i Dragosinjcima sa ukupno oko 340 đaka raspoređenih na tri školska mesta.

Nadamo se da ćemo otvaranjem produženog boravka u Ratini sprečiti osipanje dece i obezbediti veći broj učenika za narednu školsku godinu.

Na kraju ove lepe priče – možda ima mesta za još jednu pouku mudrog Dositeja:Živite dobar i častan život. Tako ćete u starosti, kada se budete prisećali, uživati u njemu po drugi put“.

M. M. D.