Jubilej škole „Dr Đorđe Radić“ koja je „spojila tri veka“ (VIDEO)

Najstarija poljoprivredna škola u Srbiji koja radi u kontinuitetu, a istovremeno i najstarija škola u Raškom okrugu – Poljoprivredno-hemijska škola „Dr Đorđe Radić“ danas je svečanom akademijom u Kraljevačkom pozorištu završila obeležavanje godine jubileja. Svojih 140 godina postojanja ove godine obeležili su nizom akcija i kroz različite aktivnosti, koje su počele još u maju, a kojima su nastojali da i javnost upoznaju sa likom i delom prvog upravitelja škole, prvog doktora poljoprivrednih nauka u Srbiji i nekadašnjeg predsednika opštine Kraljevo – dr Đorđa Radića.

Naša škola ponela je ime dr Đorđa Radića na današnji dan pre 32 godine, čime smo njegovo ime – otrgli od zaborava. Ovo je veliki jubilej, 140 godina, spajamo tri veka XIX, XX i XXI, ponosni zahvalni svim prethodnim generacijama učenika i profesora koji su doprineli razvoju školeistakla je Svetlana Mladenović, direktorka škole.

Pogledajte VIDEO:

Na svečanoj akademiji učenici su izveli prigodan program i dodeljene su zahvalnice  institucijama i pojedincima sa kojima škola deli svoj uspešni put.

Zoran Kostić, posebni savetnik ministra prosvete preneo je pozdrave ministra Branka Ružića svim učenicima, profesorima i zaposlenima u školi koja, kako je ocenio „ima fantastičan spoj rada i prakse“.

Ako želimo da razvijamo poljoprivredu, ako želimo da razvijamo ruralna područja, jasno je da bez ovakvih škola to nije moguće. Ova škola se nalazi na pravom putu, a deca koja je završavaju izlaze sa dobrim znanjem i zato apelujem na đake: „Upišite ovakvu školu, sigurno nećete pogrešiti!“poručio je Kostić.

Od ove godine, zahvaljujući školi, Kraljevčani znaju gde se na Starom groblju nalazio grob dr Đorđa Radića, jer je jesenas – u sklopu obeležavabha stogodišnjice njegove smrti – postavljeno spomen obeležje:

Na osnovu istorijskih spisa potrudili smo se da obeležje bude autentično. Nadam se da smo uspeli u želji da, i na taj način, sačuvamo ime prvog doktora poljoprivrednih nauka u Srbiji i jednog od predsednika opštine Kraljevo koji je zaslužio da ima takvo znamenja na svom grobu – ističe direktorka škole „Dr Đorđe Radić.

                M. M. D.