Lenka Zarev: Moje iskustvo studiranja u inostranstvu i osamostaljivanje

Posle srednje škole ova svestrana devojka odlučila se za studije elektrotehnike u Austriji, a posle godinu dana sigurna je da nije pogrešila i ima poruku za one koji o koraku kakav je ona napravila – još uvek samo razmišljaju

Ničega u životu ne treba da se plašimo, već samo da razumemo”, rekla je velika naučnica Marija Kiri. Da li ste se ikada pitali kako je studirati hiljаdama kilometara od kuće, kako se osamostaliti i kako je biti devojka u svetu inženjeringa? Odgovore na ova pitanja potražili smo u razgovoru sa Lenkom Zarev, studentkinjom na Univerzitetu primenjenih nauka Gornja Austrija, na smeru za elektrotehniku.

Lenka je svestrana osoba koja se van školskog obrazovanja bavi raznim stvarima. Jedna je od osnivačica Taboo dnevnika, a pre odlaska u Austriju bila je polaznica seminara astronomije u istraživačkoj stanici Petnica. U okviru svoje srednje škole, Vazduhoplovne akademije, radila je na projektima u vezi sa dronovima, studijama slučaja i tome slično.

Studije elektrotehnike u Austriji

Lenka navodi kako je oduvek imala veliku strast prema matematici, fizici i ostalim tehničkim naukama, te nije veliko iznenađenje što se opredelila na ovakav korak.

Htela sam izazov za sebe. Jedini način kada se osećam ispunjeno jeste kada prevaziđem nešto što mi predstavlja veliki izazov. Elektrotehnika je jedna od oblasti koja se smatra najtežom za studiranje. Svidelo mi se što je vrlo svestrana oblast i što nudi mogućnost rada u svim industrijama, od avijacije i svemirske industrije, do mode i dizajna. Bilo mi je bitno da studiram na engleskom jeziku, a Austrija je jedna od retkih zemalja koja ima program na engleskom, a pritom je i jako pristupačna za naše studente – objašnjava naša sagovornica.

Novi izazovi i internacionalna prijateljstva

Lenka govori da nakon godinu dana života i studija u inostranstvu na sebi primećuje velike promene. Navodi kako se dosta osamostalila, upoznala divne ljude sa svih kontinenata, novu kulturu i naučila kako da se prilagodi i ostvari kompromise.

– Meni nije bilo teško da sklapam prijateljstva, uprkos kulturološkim, religijskim i ostalim razlikama, jer smo svi mi u istom košu, suočavamo se sa istim problemima i izazovima. Najviše kontakata imam sa internacionalnim studentima, manje sa Austrijancima. Držimo se zajedno kao porodica, svaki dan smo zajedno na predavanjima, potom učimo zajedno, kuvamo, izlazimo, putujemo.

Prednosti i izazovi  studija u inostranstvu

Kao neke od prednosti studiranja u inostranstvu Lenka navodi networking momenat, za koji ima dosta mogućnosti. Kolege iz odeljenja dolaze iz čitavog sveta i kasnije sa njima može da ostvari poslovne saradnje. Postoji mnogo prilika, poput međunarodnih radionica i konferencija. Diploma EU je, takođe, važan faktor, jer otvara mnogobrojna vrata ka Evropi, ali i čitavom svetu, što je velika prednost u odnosu na Srbiju:

U početku sam bila jako nesigurna da li posedujem znanja koja su potrebna kako bih učila u drugoj državi. Plašila sam se da li me je naše srpsko srednjoškolsko obrazovanje dobro pripremilo. U inostranstvu su svi imali potpuno drugačije pređašnje znanje i sada svi treba da se prilagodimo nekom novom sistemu.

Lenka, takođe, smatra da  je naše obrazovanje, zapravo, prilično jako. Naravno, zavisi od škole do škole, ali je ona – stekla dobru osnovu.

Dok ne odemo u inostranstvo, ne shvatimo koliko su kulturne razlike bitne i kako se isti postupci mogu totalno drugačije tumačiti. Potrebno je prihvatiti to i takav način života. I dalje se navikavam, njihov način ponašanja nije ni gori, ni bolji od našeg, samo  jedrugačiji , a ja se trudim da iz toga izvučem sve najbolje što mogu.

Razlike su dosta uticale na Lenku, postala je dosta otvorenija i ima mnogo više samopouzdanja, a u trenucima kada se oseća poraženo, samo se seti šta je sve postigla za kratko vreme.

Zašto mali broj devojaka upisuje elekrotehniku?

U mom odeljenju oko 20 procenata čine devojke. Mislim da je problem što su, već od ranog detinjstva i tokom odrastanja, devojke više usmerene na društvene nauke i nisu podržane da studiraju predmete u vezi sa naukom i tehnologijom. Međutim, iz moje prakse, iako manji broj devojaka upusuje ove studije, manje njih i odustaje, istrajnije su i nalaze se na samom vrhu liste uspešnih učenika. Definitivno uspevaju, samo ih treba ohrabriti. Ukoliko te to zanima, učiš o tome, istražuješ i radiš na sebi – uspeh je moguć. Ne postoji nikakva nevidljiva prednost koju muškarci imaju.

„Reci DA svemu što ti se nudi u životu“

Najviše učim i napredujem ukoliko sebe stavim u situacije izvan zone komfora, koje mi deluju jako zastrašujuće. Čitavo putovanje za Austriju je bila vrlo zabrinjavajuća situacija i sebi sam postavljala razna pitanja – da li sam dovoljno dobra za to? Zašto idem tamo? Definitivno, ništa ne znaš dok ne probaš, zato budite otvoreni za sve stvari i ne dozvolite da čitav život maštate o boljoj budućnosti, već stvarno radite na tome, jer svoju budućnost sami stvaramo – poručuje Lenka Zarev

             Marija Zorić