Kad svoj dan slave međunarodni drumski prevoznici (VIDEO)

Zanimanje profesionalnog vozača u Srbiji treće je na listi profesija u kojima vlada nedostatak radnog kadra, a to je problem sa kojim se suočava i Udruženje za međunarodni drumski transport

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji – dugo nema nezaposlenih vozača kamiona, a i kada se pojave, brzo nađu posao u svojoj struci. Ipak, dan krsne slave, Sveta Petka, za Udruženje za međunarodni drumski transport putnika i robe MDT SISTEM iz Kraljeva, umesto za brigu, rezervisan je bio za tradicionalni poslovni sajam koji je ove godine održan na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu. Okupili su se brojni prevoznici i najznačajniji predstavnici transportnog saobraćaja, a pored modernih kamiona, bila je izložena i neophodna prateća oprema.

Pogledajte VIDEO prilog:

Predrag Đurović, predsednik Udruženja MDT, podsetio je da oni svoju krsnu slavu svake godine obeležavaju u drugom gradu. Ova je bila četrnaesta po redu, a organizovana u Kraljevu u kojem je, pre 14 godina udruženje i osnovano.

Prema Đurovićevim rečima, MDT SISTEM ima više od 500 članova – transportnih kompanija, koje imaju više od 2.500 komercijalnih vozila i zapošljavaju više od 5.000 radnika:

Udruženje ima svoje predstavnike u radnim grupama u raznim ministarstvima, koji učestvuju u njihovom radu i obezbeđivanju boljih uslova za prevoznike u Srbiji.

Gradonačelnik Kraljeva u ostavci dr Predrag Terzić posetio je Sajam na kojem je ocenio da su autoprevoznici veoma značajni sa aspekta zapošljavanja radne snage i povećanja bruto društvenog proizvoda, ali da, tokom poslednjih nekoliko godina, imaju problem sa nedovoljnim brojem radnika, jer nedostaju vozači i automehaničari.

Auto-putevi nam omogućavaju da brže prevezemo i ljude i robu do Beograda, srednje i zapadne Evrope, i to je jako važno. Izgradnjom puteva uspećemo da podignemo našu industriju i to je ono što mora da bude cilj svih nas – kazao je Terzić.

Prema mišljenju Zvonka Tufegdžića, predsednika Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga , drumski prevoz je, u doba korone, bio krvotok koji je održao fabrike, ali da je on to i sada kada fabrike nesmetano rade.

Ne možemo zamisliti fabrike bez transporta koji obavlja naše udruženje, koje je među najjačima u Srbiji. Želim im da imaju više posla i da lakše dolaze do kvalifikovane radne snage – istakao je Tufegdžić.

Milan Milašinović, profesor praktične nastave u kraljevačkoj Mašinsko tehničkoj školi „14. oktobar“ podsetio je da oni školuju kadar za deficitarna zanimanja. Za njihove učenike poseta sajmu na Trgu srpskih ratnika bila je vid praktične nastave, zbog želje profesora da se đaci upoznaju sa vozilima i delovima:

Imamo učenike koji su više zainteresovani za popravku kamiona i motornih vozila. Smer automehaničar imali smo do pre dve godine, a od prošle godine imamo smer mehaničar motornih vozila – naveo je Milašinović, dodajući da je intersovanje za to zanimanje veliko i da se se učenici školuju po modelu dualnog obrazovanja.

Prema najnovijim istraživanjima, u Srbiji svaki treći vozač kamiona ima više od 51 godine. Nezvanično, oko 700 vozača ima više od 70 godina, a i dalje rade. Postojeći vozači odlaze u penzije, a nema mladih da ih zamene. Pretpostavlja se da će do 2026. godine 30% vozača otići u penziju. Ćak i u Evropi, kako se procenjuje, tek sedam odsto vozača ima manje od 25 godina, a baš manjak mladih vozača ostaje jedan od najvećih problema za transportnu industriju.

   M. M. D.