Kako da tvoja škola postane Superškola?

U prvom ciklusu razmena učestvovalo je 60 škola i više od 800 učenika, a javni poziv za drugi ciklus razmena otvoren je za 100 škola i 1.200 učenika

Počele su prijave za drugi poziv za srednjoškolske razmene na Zapadnom Balkanu. Program Superškole organizuje Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Informativni sastanak o ovom programu u Kraljevu će biti organizovan u četvrtak – 22. septembra u 12 časova u prostorijama Kulturnog umetničkog društva “Abrašević” (Vojvode Stepe 8).

Ovaj program ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja, kao i interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih zajednica. Srednje škole će imati priliku da se prijave za ovaj program i, ukoliko budu izabrane, realizuju razmenu sa partnerskom školom i učestvuju u aktivnostima programa posvećenim izgradnji njihovih kapaciteta i povezivanju i saradnji sa drugim školama.

Mogu da se prijave sve srednje škole sa Zapadnog Balkana, i državne i privatne, a svi troškovi razmene će biti pokriveni.

Troškovi će biti pokriveni zahvaljujući projektu koji finansiraju Evropska unija (EU) i Nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

U prvom ciklusu razmena učestvovalo je 60 škola i više od 800 učenika, a javni poziv za drugi ciklus razmena otvoren je za 100 škola i 1.200 učenika.

Zainteresovane škole bi trebalo da se registruju na sajtu www.superschools.net, da kreiraju svoj profil i pronađu partnersku školu iz regiona Zapadnog Balkana. Nakon toga partnerske škole bi trebalo da izaberu i u svojoj prijavi predlože zajedničke aktivnosti koje će sprovoditi tokom razmene.

Razmene će se odvijati od marta do oktobra 2023, a svaka škola će organizovati jednu posetu partnerskoj školi, sa grupom do 12 učenika. Učenici će doći u pratnji jednog ili dva profesora, dok će razmena trajati do 7 dana.

Program školske razmene daće priliku učenicima i profesorima da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim delovima našeg regiona.

Javni poziv trajaće do 28. oktobra.

RYCO je međuvladina organizacija koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. RYCO u središte svog rada stavlja mlade i veruje da bi oni trebalo da doprinose razvoju kulture mobilnosti, interkulturalnih razmena i pomirenja.