Danijela Prodanović iz Vraneša sprema najneobičniju zimnicu
Jesen je vreme kada većina domaćica priprema zimnicu. Tegle sa ajvarom, kiselim krastavčićima ili paprikom, za glavnu junakinju ove priče – stvar su prošlosti. Njeni specijaliteti su u najmanju ruku neobični, a kombinuju slatko-ljute ukuse.
Ljuti džem, namaz od sremuša, slatko od ljutih papričica, vrsta je zimnice koju i ove godine ostavlja Danijela Prodanovic iz Vraneša kod Vrnjačke Banje. Osim što je priprema za svoje potreba, od prodaje nesvakidašnje zimnice, ova dama već tri godine obezbeđuje i dodatne prihode u kućnom budžetu.
– Ljutu papriku sam oduvek volela i ona mi je, možda, bila inspiracija za neke nove ukuse. Pošto sam imala svoje maline, prvo neobično što sam napravila bio je – ljuti džem od maline. On se priprema tako što skuvamo maline i dodamo ljute papričice. Ja to jedem kao prilog uz sir, kobasice, meso i odlično je, a vidim da se i kupcima sviđa.
Ljubičaste, minijaturne, okrugle. Od semena, rasade, do finalnog proizvoda, ova domaćica u svojoj bašti ima više od 20 sorti ljutih papričica.
– Kad smo bili na sajmu u Sloveniji imali smo prilike da posetimo neko ogledno polje sa najrazličitijim papričicama. Oduševila sam se kada sam videla koje sve vrste postoje i kupila sam sve od semena što je moglo da se kupi. Onda sam u svom plasteniku priuzvela rasadu i tako sam počela da ih uzgajam u svojoj bašti.
Svu zimnicu Danijela pravi isključivo od proizvoda iz svoje bašte, dok je šuma, dodatni izvor zdravih proizvoda.
– U zavisnosti od roda, zavisi i šta ću pripremati više te godine. Ništa ne dokupljujem, jer pored svoje bašte imam tu sreću da živim u blizini šume koja je nepresušni izvor zdravih plodova i različitih začina koje, nakon obrade, rado koristim prilikom pripreme jela. Sremuš, vrganji, bagrem, maslačak, nana, kopriva, šipurak, zdrave su i potpuno besplatne namirnice. Ne opterećujem se količinom, kako šta stiže, tako ostavljam. Po jednu, dve teglice, kako koji dan stignem – kaže naša ssagovornica.
Kao članica Udruženja Seoske žene Vrnjačke Banje, proizvode prodaje uglavnom na sajmovima ali i preko interneta, a da ljudi vole da probaju nešto novo i drugačije, najbolje potvrđuje to što sve što napravi uspe i da proda.
– Slučajno sam ušla u ovaj posao. Slala sam zimnicu ćerki koja je tada radila u Beogradu i njene koleginice su pitale: Zašto tvoja majka ne bi napravila neku teglu više i za nas? U početku su to bili klasičniji recepti, a onda sam počela da eksperimentišem, pronalazim nove recepte ili da ih sama izmišljam. „Proizvodi iz mog kraja“, kako sam nazvala svoje specijalitete, postaju sve prepoznatljiviji i jako sam zadovoljna, jer pored toga što radim ono što volim, to mi donosi i dodatnu zaradu, koja nikad nije na odmet.
Osim što sama uzgaja povrće, priprema zimnicu, trudi se i da ambalaža izgleda što dekorativnije, pa vrlo često njen proces rada podrazumeva i oslikavanje iste.
A. P.