Kako je prodat deo saobraćajnice koja vodi do kraljevačke Poliklinike? (VIDEO)

Krajem avgusta prodat je deo imovine Velefarma u stečaju u čijem sastavu su bili objekat apoteke na ulazu u Polikliniku i saobraćajnica koja vodi do nje; gradonačelnik poručuje da je problem rešiv i da građani – ne treba da brinu

Objekat u kojem se nalazi apoteka pored ulaza Polikliniku i zemljište sa delom sabraćajnice koja vodi do Poliklinike, od pre nekoliko dana je u privatnim rukama

Vest sa kraja jula ove godine, da su tri kompleksa „Velefarma“ u stečaju ponuđena na prodaju i da se među njima nalazi i kompleks u Kraljevu, privukla je pažnju ovdašnje javnosti, ali tada nije bilo opšte poznato kakve bi probleme prodaja imovine procenjene na 46 miliona dinara, Kraljevu moglo da donese. A ispostavilo se da je deo imovine „Velefarma“ u Kraljevu – objekat u kojem se nalazi apoteka Apotekarske ustanove  Kraljevo ispred ulaza u Polikliniku, kao i deo saobraćajnice koja vodi ka Poliklinici.

Kako se to dogodilo?

Apotekarska ustanova Kraljevo, kako je to danas, na sednici Gradskog veća objasnio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, nekada je bila vlasnik objekta u kojem se nalazila apoteka i vlasnik zemljišta koje ide do samog ulaza u Polikliniku. Pre izvesnog vremena, taj objekat i zemljište dati su kao zalog Apotekarske ustanove veledrogeriji „Velefarm“, a apoteka je radila u zakupu. Kada je „Velefarm“, kao poverilac, otišao u stečaj, stečajni upravnik je raspisao javni poziv za prodaju lokala, ali i za prodaju zemljišta na kojem se nalazi prilazna saobraćajnica za Polikliniku.

Pogledajte izjavu gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića:

Mi smo kao grad saznali za prodaju prilikom samog raspisivanja javnog poziva. Trebalo je da budemo obavešteni i da prilikom planiranja budžeta za ovu godinu opredelima sredstva kako bismo učestvovali u nadmetanju. Trebalo je to da znamo prošle godine u septembru, oktobru, novembru. Ovako, kada smo saznali – bilo je prekasno, jer je onda bilo neophodno da se usvoji izmena Odluke o budžetu grada Kraljeva i da skupština donese odluku o pribavljanju te imovine u javnu svojinu grada Kraljeva, a da nakon toga ovlastimo nekoga ko će dati određenu ponudu u tom nadmetanju – pojašnjava gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Za to, kako navodi, uopšte nije bilo vremena, pa su gradske vlasti, u pokušaju da prodaju tog dela imovine odlože, rešenje potražile u razgovaru sa direktorom Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Bio je krajnje korektan, ali njegove nadležnosti nisu velike kada se radi o takozvanim privatnim stečajima. Stečajna upravnica „Velefarma“ je odbila zahtev grada Kraljeva da se odloži prodaja dok mi ne obezbedimo sredstva, tako da je objekat sa pripadajućim zemljištem i sa ulicom prodat – kažeTerzić.

To se dogodilo 31. avgusta, a ovih dana treba da bude završena zakonska procedura ulaska novog vlasnika u posed. Do zaključenja ovog teksta naša redakcija nije uspela da sazna ko je kupac, jer se na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika nalazi samo obaveštenje da je prodaja završena.

Gradonačelnik Kraljeva ističe da će odmah po završetku te procedure Grad stupiti u kontakt sa kupcem:

Uveren sam da ćemo naći zajedničko rešenje i da će grad doći u posed tog zemljišta, a  naravno, razgovaraćemo i o mogućnostima da naša Apotekarska ustanova postane zakupac prostora apoteke i da napravimo određenu razmenu. Nećemo dozvoliti nijednog trenutka da građani Kraljeva, Vrnjačke Banje, Raške, ne mogu da dođu do zdravstvenih objekata, a potrudićemo se i da apoteka i dalje bude pored Poliklinike: da li će to biti u postojećem objektu ili ćemo u razgovorima sa direktorom Opšte bolnice naći prostor u okviru same Poliklinike, videćemo. Vodimo računa o svim građanima Kraljeva, ali i o radnicima Apotekarske ustanove. Činjenica je da mi moramo da rešavamo probleme koji su nastali pre 10 – 15 godina, a koje nam je neko ostavio. Date nekoj veledrogeriji u zalog objekat, ulicu, zemljište, ulaz u Polikliniku, to je van svake pameti! – ističe Terzić

U nadi da će ovaj problem zaista moći uskoro da bude rešen, ne možemo, a da se ne zapitamo – kako je moguće da nadležni godinama ne provere status parcele na kojoj se nalazi pristupna saobraćajnica Poliklinici i bolnici?

M. M. D.