Knjiga o izgradnji kulta ličnosti Josipa Broza

Ovo delo prati višedecenijsku propagandu koja je omogućila da Tito ostane voljen i obožavan, čak i decenijama nakon njegove smrti

Promocija knjige „Kako se stvarao Tito“ dr Srđana Cvetkovića, naučnog savetnika Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, održaće se u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo, u sredu, 15. maja u 19 sati.

U studiji pod nazivom „Kako se stvarao Tito“, Srđan Cvetković otvara jedno od najzagonetnijih poglavlja jugoslovenske istorije – izgradnju kulta ličnosti Josipa Broza. Cvetković, između ostalog, istražuje i trajni uticaj Titovog kulta na srpski narod.

Studija se na prvom mestu bavi analizom oblikovanja kulta ličnosti Josipa Broza Tita kao jednog od ključnih stubova autoritarne vlasti u socijalističkoj Jugoslaviji. Ona prati višedecenijsku propagandu koja je omogućila da Tito ostane voljen i obožavan čak i decenijama nakon njegove smrti. Analizira se kako su tehnologije građenja kulta ličnosti bile specifične u odnosu na druge autoritarne vođe tog vremena.

O knjizi „Kako se stvarao Tito“, koju je objavila izdavačka kuća „Catena mundi“ govoriće dr Kosta Nikolić, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, dr Ena Mirković, naučni saradnik Instituta za srpsku kulturu Priština – Leposavić i autor, dr Srđan Cvetković, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *