Ko je zakupac osam apoteka?

Ponuđač je osam lokala u kojima je poslovala Apotekarska ustanova Kraljevo (a u vlasništvu su grada Kraljeva) zakupio na 10 godina po početnoj ceni

Ekspeditivna je bila Komisija za sprovođenje postupka davanja u zakup nepokretnosti u javnoj svojini koje koristi Apotekarska ustanova Kraljevo, koja je formirana za sprovođenje samo ovog postupka, iako Grad Kraljevo ima Komisiju za sprovođenje postupka davanja u zakup nepokretnosti u javnoj svojini grada Kraljeva.

Nova Komisija, formirana samo za ovu priliku, na čijem čelu je bio član Gradskog veća Vladimir Baralić, završila je svoj posao i izabran je ponuđač koji je osam lokala u kojima je poslovala Apotekarska ustanova Kraljevo (a u vlasništvu su grada Kraljeva) zakupio na 10 godina po početnoj ceni.

Na početku realizacije ove ideje predsednik postojeće Komisije za sprovođenje postupka davanja u zakup nepokretnosti u javnoj svojini grada Kraljeva poručio je u svom dopisu da je u opisu rada ove Komisije – izdavanje samo objekata u kojima nema zaposlenih i imovine privrednih subjekata.

Kao najbolji ponuđač, a po osnoviu oglasa objavljenog 7. juna, izabran je konzorcijum koji čine Apotekarske ustanove “Great Pharmacy” iz Loznice i Apotekarska ustanova “Filly Farm” iz Velike Plane.

Tako su na osnovu prikupljenih pisanih ponuda u zakup, za ukupno 721.033 dinara (sa PDV-om) izdati sledeći poslovni prostori:

1. Ogranak – apoteka Crveni Krst ukupne površine 153.80 kvadrata po početnoj ceni zakupa od 180.000 dinara

2. Apoteka Zdravlje ukupne površine 186.90 metara kvadratnih po početnoj ceni od 260.000 dinara

3. Apoteka Ribnica, ukupne površine 68,50 kvadrata po početnoj ceni zakupa od 40.000 dinara

4. Apoteka Mataruška Banja, ukupne površine 87 kvadrata po početnoj ceni od 50.000 dinara

5. Apotekarska stanica Podunavci, površine 48,06 kvadrata po početnoj ceni od 17.000 dinara

6. Ogranak Raška u Ulici Miluna Ivanovića br.12 ukupne površine 132 kvadrata, po početnoj ceni od 155.000 dinara

7. Apotekarska stanica Stubal, neto površine 34,27 kvadratapo početnoj ceni od 8.033  dinara

8. Apotekarska jedinica Ušće, neto površine 31 kvadrat po početnoj ceni od 11.000 dinara.

Apotekarska stanica Stubal i Apotekarska jednica Ušće se daju u zakup u viđenom stanju, a nakon njihovog preuzimanja zakupac može, uz izradu odgovarajuće projektno-tehničke dokumentacije, izvrіšiti adapaciju navedenih poslovnih prostora i prilagoditi ih za dalje obavljanje apotekarskr delatnosti.

Terzić o izdavanju osam apoteka

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić prokomentarisao je danas da su i on, i gradski većnici, i članovi Komisije za izbor najboljeg ponuđača za izdavanje objekata grada Kraljeva koje je do sada korstila Apotekarska ustanova, trpeli napade dela opozicije:

Bili smo optuživani da će na mestu apoteka biti otvorene kockarnice, a sada je jasno da će na ovom mestu i dalje biti apoteke, ali koje će plaćati zakup gradu za objekte koje iznajmljuju. Nismo želeli da budzašto prodamo našu apoteku, ni da ove objekte kupi neki tajkun i na tom mestu otvori kladionicu ili kockarnicu. Želeli smo da ove objekte izdamo, tako da u njima ostanu apoteke, mesta gde će građani i dalje odlaziti po lek.

Terzić je istakao da će zakupac ovih osam lokala, u skladu sa uslovima iz oglasa, biti u obavezi da ima apoteku koja će raditi 24 sata i da nastavi proizvodnju medicinskih preparata koje je do sada proizvodila galenska laboratorija Apotekarske ustanove:

Deo opozicije tvrdio je da će „Dr Max” – zakupiti kraljevačke apoteke, jer tamo radi zet gradonačelnika, ali to se nije desilo. „Dr Max” jeste dostavio svoju ponudu, ali nije pobedio. Pobedio je onaj koji je ispunjavao uslove.

Da podsetimo, pravo učešća imali su pravni subjekti koji obavljaju apotekarsku delatnost, pojedinačno ili kao grupa ponuđača koji ispunjavaju sledeće uslove:

da ponuđač upravlja sa najmanje 100 apoteka na teritoriji Srbije

– da ponuđač obavlja poslove u oblasti apotekarske delatnosti najmanje 20 godina

– da ponuđač, kao i sva registrovana pravna lica vezana za istog, nisu beležila minusno poslovanje u poslednje tri godine.

Iz budžeta smo do sada davali novac i za Apotekarsku ustanovu, a da smo nastavili da ga dajemo na ovaj način, da smo nastavili da plaćamo farmaceute 150, 160 i više od 180.000 dinara, mi bismo za dve godine iz budžeta grada izdvajali milion evra za Apotekarsku ustanovu. Sada, umesto da izdvajamo toliku cifru mi ćemo svakog meseca dobijati novac po osnovu zakupa objekata Apotekarske ustanove. Zaposleni će nastaviti da rade u tim objektima, primaće plate po tržišnoj vrednosti, ali i dalje više u odnosu na republički prosek. Nadam se da građani Kraljeva razumeju da je izdavanje, a ne prodaja apoteka bila od interesa za grad Kraljevo – istakao je Terzić.

Istine radi, da podsetimo i da u osam apoteka koje će od sada raditi u zakupu rade 32 radnika, ali Apotekarska ustanova Kraljevo – ima 97 zaposlenih. Šta će biti sa 65 preostalih, Terzić nije komentarisao. Osam apoteka iz oglasa donosi 54 odsto sadašnjih prihoda Apotekarske ustanove, jer su to najbolji lokali. Šta da rade oni koji ostaju u neprofitnim objektima. Kako da zarade svoju platu?

Apotekarska ustanova Kraljevo ima ukupno 31 apoteku (uključujući i osam datih u zakup), a od tog broja 12 je seoskih apoteka koje ne mogu da posluju profitabilno.

     M. M. D.

1 komentar za naslov “Ko je zakupac osam apoteka?

  1. Sramotna nepromišljena akcija…. Bitno je da osnivač završi sebi posao bez razmišljanja o posledicama tako kratkoročnog rešenja.. Ali ako gospodin Lončar, kao i svi predhodnici ne razumeju štetnost uništavanja državnih apoteka u celoj zemlji, šta tek očekivati od lokalnih samouprava. Zdravstvo nam je unazadjeno u potpunosti….na svim nivoima. Apoteke su sitna šteta….

Comments are closed.