Koliko će koštati rekonstrukcija autobuske stanice u Kraljevu?

Projekat za rekonstrukciju autobuske stanice u Kraljevu je završen, a vrednost ove investicije iznosiće 156 miliona dinara. Predstavnici grada nadaju se da će ona biti realizovana kroz privatno-javno partnerstvo.

Ako se utisak o nekom gradu stiče na osnovu onoga što prvo vidite kada u njega dođete, onda slika o Kraljevu nije nimalo lepa, bar za one koji u grad na Ibru dolaze autobusom.

Oronula, zapuštena i neuređena  autobuska stanica više odaje utisak grada u kome niko ne živi, nego grada koji sa širim gradskim jezgrom ima više od 100.000 stanovnika.

Zapravo, (glavna) autobuska stanica u Kraljevu već godinama nema taj status. Kako ne ispunjava ni najosnovnije uslove, samo je stajalište, bez prava da naplaćuje usluge i perionizaciju.

Kraljevačka autobuska stanica u vlasništvu je grada od polovine 2021. godine, kada ju je od privatizovanog gradskog preduzeća u stečaju grad kupio za 79 miliona dinara.

Na Javni konkurs za izradu projekta rekonstrukcije autobuske stanice, koji je grad raspisao u novembru 2022. godine nije stigla nijedna ponuda, zbog čega je u martu 2023. raspisan drugi Javni poziv za projekat rekonstrukcije i dogradnje autobuske stanice u Kraljevu, sa ponudom uvećanom za pola milliona dinara.

Projekat je urađen i na osnovu njega vrednost ove investicije iznosiće 156 miliona dinara. Imajući u vidu da je reč o velikom iznosu, za sada se još ne zna da li ćemo rekonstukciju glavne autobuske stanice raditi kroz privatno-javno partnerstvo ili ćemo samo iz budžeta grada finansirati ceo iznos. Rebalansom budžeta za narednu godinu opredelili smo sredstva za privatno-javno partnerstvo. Sednica Skupštine na kojoj će se naći rebalans bužeta biće održana 5. jula. Odmah nakon toga ćemo raspisati konkurs za privatno-javno partnertvo, a čim se ovaj konkurs završi sledi raspisivanje oglasa za izbor učesnika u privatno-javnom partnerstvu – kaže gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Tek nakon završetka konkursa biće poznato da li će Grad pronaći partnera za realizaciju ove investicije, ali i kada bi njena realizacija mogla da počne.

A. Petrović

2 komentara za naslov “Koliko će koštati rekonstrukcija autobuske stanice u Kraljevu?

  1. Autobusku stanicu u Kraljevu je po svemu sudeci, projektovao pijan covek. ODUVEK je bila ruglo grada i nikakav objekat, a tek danas da ne pricamo. DAJ BOZE, ako to bude uspelo da se preuredi, da bar lici na nesto

  2. Pa ako se zna da se za neke bezvezne stvari nađu sredstva i po tri put se radi onda nije čudno da imamo ruinu od stanice šminkanje grada za posetioce je samo varka što bi rekli spolja gladac unutra jadac ruši se istorijske zgrade zarad profita tajkuna zašto se ruši Rižina kuća čoveka koji je doprineo razvoju grada da je ostala pruga sad bi bila turistička atrakcija hidrocentralu na Sokolji bila je do skoro ruinirana možda je i sad svi u svetu se hvale sa renoviranim starim zgradama samo ih mi rušimo sa tim rušimo i svoj identitet ali verovatno to nekom odgovara da ne bi svojim potomcima imali šta da pokažemo

Comments are closed.