Kraljevačka biblioteka ustanovila nagradu koja će nositi ime Gorana Petrovića

Nagrada za najbolji, još neobjavljeni rukopis, biće dodeljivana stvaraocima koji imaju do 35 godina

U znak sećanja na Gorana Petrovića, pisca i akademika, poreklom iz Kraljeva, koji je preminuo krajem januara, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva ustanovila je nagradu koja nosi njegovo ime.

Kako je na jučerašnjoj sednici gradske skupštine saopštila Jasminka Marković, direktorka kraljevačke biblioteke, nagrada je namenjena stvaraocima koji imaju do 35 godina i to za – neobjavljeni rukopis.

Nagrada će biti bijenalnog karaktera, odnosno – biće dodeljivana svake gruge godine. Sastoji se od novčanog dela, plakete i nagrade za autora kroz štampanje njegove knjige.

O nagradi „Goran Petrović“ odlučivače petočlani žiri u kojem će biti dva predstavnika kraljevačke „Povelje“ i po jedan predstavnik Srpske akademije nauka i umetnosti, Instituta za književnost i umetnost i Katedre za srpsku i južnoslovenske književnosti.

Osim toga, u okviru izdavačke delatnosti kraljevačke biblioteke, za ovu godinu je planirano, da pored objavljivanja tri broja časopisa „Povelja“ sa po dva dodatka, bude objavljeno 20 pesničkih knjiga, dva zbornika, dve monografije i dve publikacije posvećene vrsnim stvaraocima poniklim u Kraljevu: Goranu Petroviću i Draganu Pešiću, likovnom umetniku i grafičkom dizajneru koji nas je napustio propšle godine – istakla je Marković.

M. M. D.

1 komentar za naslov “Kraljevačka biblioteka ustanovila nagradu koja će nositi ime Gorana Petrovića

  1. Klasična diskriminacija prema starijima od 35 godina.

Comments are closed.