Kraljevački autoprevoznik ukinuo popuste za deo penzionera i decu stariju od četiri godine

„Čestitka“ pisana rukom dočekala je putnike u autobusima „Autoprevoza“ Čačak

Papir na kojem je rukom ispisano obaveštenje (doduše, sa pečatom) preduzeća „Autoprevoz“ Čačak (koje je nosilac konzorcijuma autoprevoznika u Kraljevu i deo kompanije „Kavim Srbija),  neprijatno je danas u Kraljevu iznenadio putnike ovog prevoznika, U obaveštenju stoji da „od 10. avgusta deca starija od ćetiri godine plaćaju pun iznos karte“ kao i da „više ne važe kartice sa popustom od 40 odsto za penzionere“ (na ovaj popust do sada su imali pravo penzioneri sa mnimalnim penzijama).

Snežana Brnović iz Čibukovca, korisnica porodične penzije (posle smrti supruga) kaže za portal Krug da je sasvim slučajno i saznala za pravo na popust od 40 odsto za gradski prevoz i da je tu pogodnost koristila svega tri poslednja meseca. Kako pojašnjava, ćesto koristi liniju od restorana „Evropa“ u Jarčujaku do grada.

Šalju male autobuse, bez klime, zimi bez grejanja, sami vozači voze u nehumanim uslovima, vrata su ponekad prinuđeni da vezuju žicom. Karta u jednom smeru koju kupujem košta 85 dinara, a sa popustom je bila 55. Na mesečnom nivou ubuduće ću, samo za relaciju koju redovno koristim, plaćati 1.800 dinara više, a za mene to nije malo. Ne znam da li po ugovoru koji ima sa Gradom prevoznik ima pravo na ukidanje ovih popusta, ali neko od nadležnih bi morao to da nam objasni – kaže Snežana Brnović.

Mi smo pokušali da dobijemo odgovor prevoznika „Autoprevoz Čačak“. Posle nekoliko poziva i prebacivanja sa jednog na drugi broj telefona, odgovora ljubaznih službenika da je „direktorka na sastanku“, uspeli smo da dobijemo i sekretaricu direktorke ovog preduzeća koja nam je takođe poručila da je „direktorka na sastanku, da joj je već preneto da smo tražili izjavu, da ima naš broj telefona i da će obavestititi direktorku o svemu“. Do zaključenja ovog teksta, priliku da iskoristi da obrazloži donošenje ovakve odluke, direktorka nije iskoristila.

Razočarani putnici podelili su na društvenim mrežama objavu o ukidanju popusta, pa su usledili ogorčeni kometari građana. Građani negoduju praveći poređenja i sa cenama prevoza u prestonici.

Bitno je da je u Beogradu u cena jedne karte 50 dinara, koja važi 90 minuta. Cena dnevne karte je 120 dinara i sa njom se voziš 24 časa. Deca do 18 godina ne plaćaju prevoz, kao ni penzioneri“, navodi se u jednom od komentara.

Drugi ocenjuju da je naplaživanje pune cene karte deci starijoj od četiri godine bruka i sramota, jer su se „skoro svi gradovi izborili za besplatne udžbenike, besplatno kupanje za decu na gradskim bazenima…“

Pravo na besplatan prevoz putnicima starijim od 65 godina (od mesta u kojem žive do Kraljeva i u suprotnom smeru) važi i dalje, ali bilo bi lepo da smo imali priliku da pitamo direktorku koliko uvećanje prihoda očekuju po osnovu ukidanja dosadašnjih popusta? Možda i da pitamo da li su svesni koliki će ovo udar biti na budžete onih koji žive od minimalnih penzija i hoće li deo tog novca koji se slije u njihovu kasu možda iskoristiti da obnove vozni park, jer dobar broj putnika već odavno, sa setom pominje prethodnig prevoznika, tvrdeći da je „tada sve bilo bolje, a sada je neizdrživo“.

Svi smo, naravno, svesni krize koja potresa svetsku ekonomiju, poremećaja na tržištu, velike energetske krize… Znamo da privredi nije lako, ali – nije lako ni građanima. Zato od nadležnih očekujemo da, bar za početak, obavezno naprave računicu sa cenama prevoza u gradovima slične veličine i novcu koji se za ovu stavku u Kraljevu izdvaja iz gradskog budžeta.

Uostalom, pred poskupljenje pre godinu dana, iz “Autoprevoza” Čačak naveli su, između ostalog, da “se prevoz na teritoriji grada Kraljeva obavlja vozilima koja ispunjavaju znatno više EURO norme nego u prethodnom periodu…“ i da su zato obaveze održavanja više „čak i do 30%“. Jeste li vi takve autobuse videli?

M. M. D.

8 komentara za naslov “Kraljevački autoprevoznik ukinuo popuste za deo penzionera i decu stariju od četiri godine

 1. То се лКо реши. Сви да бојкотују Кавим. Лепо се договоре путници ба стајалишту, позову такси и по истој цени стигну до града. Онда Кавим може лепо тим истим аутобусима да се врати за Чачак.

 2. I posle se pitaju, zasto je firma propala… pa nece se niko ni voziti… povecace broj “divljih” taksista i onda raspad moze da se nastavi…

 3. Niste trebali da se obraćati prevozniku već OPŠTINI TJ TERZIĆU Verovatno su oni ukinuli taj popust ,inače u BG sve odluke donosi skupština BG .zašto niste pitali opoziciju da li su imali tu problematiku u skupštini.
  Sada se svi sklanjaju jer nemaju ideje zbog nestručnost i ,ne može se sa kupljenim diplomom upravljati avion.

 4. Bravo Terzicu, sta ces sledece da uradis za nas i nas grad. Bravo moralna gromado.

 5. Ukinuti subvencije i na kraju raskinuti ugovor sa prevoznikom. Siguran sam da ima boljih.

 6. Beograđanima to plaća budžet grada Beograda. Naš budžet naša vlast troši na ćuretinu i losose.

 7. Sram ih bilo. Bitno da se Beogradjani voze dzabe, a nas deru. A onda oni nesto protestuju i zale se. Lako je njima dok nas muzu.

  1. У Чачку је још и горе са превозом за нека околна села и нема превоза ,,,треба увести приватне превознике и конкуренцију ,,,џабе превоз нема а општина добре паре даје из буџета ,,,,за шта даје и ко се с ким тали то они знају а то има

Comments are closed.