Kraljevo: Đaci OŠ „Dimitrije Tucović“ u ekološkoj akciji (VIDEO)

Ideja je krenula od učeničkog parlamenta, a osnovci su zatražili da im kraljevačka „Čistoća” pokloni ambalažu za sakupljanje papira za reciklažu, budući da veći deo nastavnih sredstava od papira najčešće završava u kanti za smeće; danas je to – i realizovano

Sa namerom da doprinesu očuvanju životne sredine, grupa mladih aktivista, učenika Osnovne škole “Dimitrije Tucović” iz Kraljeva, realizovala je ekološku akciju pod nazivom “Ovo je zemlja za nas”. Kako kažu, bili su vođeni idejom da njihovi mali koraci mogu biti veliki za čovečanstvo.

Podstaknuti sve većim brojem informacija o važnosti očuvanja životne sredine, kao i činjenicom da je reciklaža tema na mnogim časovima koje pohađaju, grupa ovih mladih ljudi poželela je da učestvuje u stvaranju boljeg okruženja, kako za sebe, tako i za buduće generacije.

Realizacija same ideje krenula je na sastanku učeničkog parlamenta, gde su se osnovci dogovorili da se obrate direktoru JKP “Čistoća” Kraljevo sa molbom da im pokloni ambalažu za sakupljanje papira za reciklažu budući da veći deo nastavnih sredstava od papira najčešće završava u kanti za smeće. Nakon ovog apela, škola je inicirala posetu JKP “Čistoca”, gde je održano predavanje za učenike na temu odlaganja smeća, reciklaže, aerozagađenja i o tome šta se može uraditi u cilju očuvanja životne sredine.

Pogledate VIDEO sa događaja:

Danas su predstavnici kraljevačke „Čistoće“ osnovcima uručili kante za sakupljanje papira za recliklažu, plastike i stakla, što je istovremeno bio završni događaj uspešne ekološke akcije koju su pokrenuli naši najmlađi sugrađani.

Realizacija dečje inicijative je deo aktivnosti na projektu „Sutra počinje danas“ koji NVO Praxis sprovodi u partnerstvu sa organizacijom Music Art Project – Muzika nade, a koji finansira Evropska unija.

Cilj aktivnosti koje su organizovane sa učenicima i učenicama bio je da ih osnaži i poveća njihovu participaciju u kreiranju i donošenju politika u svojoj sredini kroz dostupne mehanizme, kao i da  podstakne njihov aktivizam kako bi uticali ne promene u svom okruženju. Kroz posmatranje svog okruženja, učenici i učenice su nastojali da identifikuju potrebe i probleme u čije rešavanje bi voleli da se uključe i na njih utiču.

Učenici su osmislili i himnu ekološke akcije:

Razbolela se Zemlja planeta,

pa se bolesna svemirom šeta.

Boli je glava, temperaturu ima

i kroz suze poručuje svima:

Ne mogu da verujem svete

da ne znaš za postupke lepe

i da moram da povisim ton

da čuješ šta je to ekobonton!

Ovo je vaša planeta, ovo je vaš dom

i ova priroda zaslužuje da brinete o njoj.

Zato čuvaj planine i reke,

predele okolne i daleke.

Sortiraj smeće da ne bude veće

i nek je na znanje sa reciklažom je manje!

    M. M. D.

1 komentar za naslov “Kraljevo: Đaci OŠ „Dimitrije Tucović“ u ekološkoj akciji (VIDEO)

  1. Koja farsa,svake godine iz te škole istrče osmaci ,unište dečije igračke i park u Moše Pijade.Koriste pirotehnička sredstva,gađaju se jajima koje kupuju u ovližnjoj prodavnici kao i prskanje vodom uz nesnosnu buku ali i neko im od nastavnika naruči Rome trubače…Neki ,,privrednik,,im pokloni stotine metara bele trake koju razvkače ko sumanuti po parku..Na kraju to očisti JP sa zakašnjenjem od nekoliko dana..Izgleda da oni ništa ne nauče..

Comments are closed.