Kraljevo: Do 26. maja traje konkurs za podsticaje poljoprivredi (VIDEO)

Od ponedeljka 26. aprila nosioci aktivnih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Kraljeva, moći će da konkurišu za ukupno 65 miliona dinara, koliko je iz gradskog budžeta opredeljeno za podsticaje poljoprivredi

Teritorija Кraljeva ima ukupno oko 72.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a oko 55.000 stanovnika živi na selu, što je oko 45% stanovništva.

Od 65 miliona dinara, koliko je kraljevačkim budžetom ove godine namenjeno poljoprivredi, najveći deo – 27 miliona namenjen je regresiranju premije osiguranja i to u iznosu do 40% i maksimalno do 350.000 dinara po gazdinstvu, pojašnjava Dragan Čorbić, predsednik Saveta za poljoprivredu grada Кraljeva.

Dragan Čorbić, predsednik Saveta za poljoprivredu grada Кraljeva

Ranije je grad sufinansirao polovina premije osiguranja, ali smo morali taj procenat da smanjimo. Ide dobro taj deo sa osiguranjem, ali troše se značajna sredstva – pojašnjava Čorbić.

Pogledajte celu njegovu izjavu:

Druga najveća stavka u lokalnom poljoprivrednom budžetu su investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za šta je planirano 23,9 miliona dinara. U ovom delu biće sufinansirani projekti u iznosu od 45 odsto, a to mogu biti ulaganja u priplodna grla mlečnih rasa, rasa goveda ili svinja koje daju kvalitetno meso, zasade voća, povrća, grožđa, cveća, žitarica, ili pčelarstvo. Bespovratna sredstva u proseku iznose 45% vrednosti investicije, ali procenat je, prema kriterijumima koje je odredilo Ministarstvo poljoprivrede, različit u brdsko-planinskim i nižim plodnijim područjima.

Preko konkursa prošle godine u Kraljevu je 136 korisnika dobilo bespovratna sredstva.

– Takođe, predviđeno je i milion dinara za promotivne aktivnosti: organizaciju sajmova ili neke druge edukacije, dok je za sredstva za regresiranje veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica opredeljeno devet miliona dinara – kaže Čorbić.

Sa ciljem da se onemogući da se stalno isti vlasnici poljoprivrednih gazdinstava prijavljuju na konkurs i dobijaju sredstva, pre dve godine su određeni kriterijumi za bodovanje, pa osim opštih kriterijuma i specifičnih za određenu granu poljoprivrede, od tada postoje i dodatni kriterijumi po kojima najviše stimulativnih bodova – 30 dobija podnosilac zahteva koji do sada nije dobijao ova sredstva, a još po 20 bodova i mlađi od 40 godina i oni koji imaju završen IV stepen itd.

Stimulativni bodovi

Rok za podnošenje zahteva je 30 dana, počev od ponedeljka 26. aprila. Zainteresovani mogu da preuzmu obrasce i da predaju popunjene zahteve na istom šalteru – šalteru broj 5 na prvom ulazu zgrade  Gradske uprave i to  radnim danima od 8-12 časova.

Javni oglas i obrasci zahteva sa pregledom potrebne dokumentacije nalaze se i na OGLASNOJ TABLI na zvaničnom sajtu grada Kraljeva.   

*********************************************************************

  Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave Kraljevo obavestilo je nosioce aktivnih, registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije grada Kraljeva da je Gradsko veće donelo Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2021. godinu koji se odnosi na sledeće podsticaje:

– regres za reproduktivni materijal (veštačko osemenjavanje) i

– osiguranje useva, plodova višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja

Prijem ovih zahteva sa pratećom dokumentacijom trajaće od 26.aprila sve do 19.novembra ove godine na šalteru broj 5 Gradske uprave,  radnim danima od 8-12 časova.

Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2021. godinu na teritoriji grada Kraljeva i obrasci zahteva sa pregledom potrebne dokumentacije  nalaze se na OGLASNOJ TABLI sajtu grada Kraljeva.

M. M. D.