Kraljevo i Srbija: korona presek, 6. jul

U našoj zemlji od poslednjeg preseka je registrovano još 110 osoba pozitivnih na koronavirus od 9.372 testiranih, a od kovid infekcije preminula su, nažalost, još dva pacijenta; Kraljevo posle pet dana ima novozaraženih

Tokom proteklog vikenda u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Kraljeva uzeto je 189 uzoraka briseva, a analize su pokazale da su DVE OSOBE POZITIVNE na koronavirus, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u Kraljevu.

Od početka epidemije u Kraljevu ukupan broj registrovanih slučajeva je  – 19.207.

Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije Grada u Opštoj „Studenica“ nije bilo preminulih od kovida. Ukupan broj preminulih u Kraljevu od početka epidemije je 365.

PODACI O VAKCINACIJI

Zaključno sa 5. julom, u Kraljevu je dato ukupno 86.875 doza različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 44.034 građana, a obe doze primilo je njih 42.841.

Danas, u novoj Hali sportova u Ribnici, do 20 časova traje revakcinacija građana prvom dozom Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka vakcine za sve osobe koje se nisu odazvale u redovnim zakazanim terminima (za svakog od njih se čuva doza).

Uporedo sa tim, danas do 20 časova, građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka. 

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

U Hali sportova u Ribnici, po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih osoba i vakciniše ih prvom i drugom dozom raspoloživih vakcina.

Do petka – 8. jula, ponovo i u 12 seoskih ambulanti traju vakcinacija i revakcinacija Sinofarm vakcinom.

Od 6. aprila kada je u Kraljevu počela vakcinacija i bez zakazivanja termina – zaključno sa 5. julom, Sinofarm vakcinu primilo je 12.809 osoba, vakcinu Fajzer – 3.102, a Sputnjik V – 786 osoba (i dalje nema prve doze vakcine Sputnjik V).

IZVEŠTAJ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Od poslednjeg preseka, prema izveštaju Ministarstva zdravlja u našoj zemlji zvanično je registrovano još 110 osoba (isti broj kao juče kada je testiramo znatno manje ljudi sa simptomima) pozitivnih na koronavirus među 9.372 testiranih, a preminula su, nažalost, još dva kovid pacijenta. Od početka epidemije u Srbiji, od posledica infekcije koronavirusom preminula je  7.061 osoba.

Na respiratoru je, trenutno, 12 kovid pacijenata od 283 hospitalizovana.

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA (prema podacima Ministarstva zdravlja):

Od poslednjeg preseka u Beogradu je registrovano još 26 novozaraženih osoba, u  Vranju 17, u Čačku 12, u Paraćinu 10, u Smederevu i Novom Sadu po 5, u Nišu i Gornjem Milanovcu po 4.

Prema ovom izveštaju – sva ostala mesta u Srbiji, od poslednjeg preseka imaju po manje od 4 novozaražene osobe koje su registrovane za poslednja 24 časa kao pozitivne na koronavirus.

     M. M. D.