Kraljevo: Nastavlja se borba protiv gradnje mini hidroelektrana

Inicijative Pravo na vodu, Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva sutra, tačno u podne, na pisarnici Gradske uprave u Kraljevu, predaće inicijativu za moratorijum na gradnju mini hidroelektrana na teritoriji grada

Zvanično: ove tri inicjative predaće Peticiju za donošenje Odluke o zabrani izgradnje mini hidroelektrana na teritoriji Grada Kraljeva i izmenu Prostornog plana Grada Kraljeva.

Prema važećem Katastru malih hidroelektrana Srbije, od ukupno 856, na teritoriji grada Kraljeva predviđena je izgradnja čak 52 mini hidroelektrane, od kojih je već 10 izgrađeno, sa pogubnim posledicama po životnu sredinu i prirodna dobra.

Ove inicijative već godinama pozivaju Gradsku upravu da zabrani dalju izgradnju i izmeni prostorni plan na način da izbriše lokacije za mini hidroelektrane na svojoj teritoriji po ugledu na Arilje, Pirot, Paraćin, Ćičevac, Užice, Brus i druge.

Male hidroelektrane derivacionog tipa imaju poguban uticaj na biljni i životinjski svet, odnosno na količinu vode u vodotokovima, što ima i direktan negativan uticaj na lokalno stanovništvo i životnu sredinu .Podaci o negativnim uticajima do sada izgrađenih malih hidroelektrana na teritoriji Republike Srbije sadržani su i u Nacrtu Prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035. godine u kojem se navodi da je „…stihijska izgradnja MHE na manjim vodotocima i u zaštićenim oblastima negde devastirala vodotoke, onemogućila izgradnju pojedinih neophodnih planiranih vodnih objekata i ugrozila prirodne vrednosti i potrebe lokalne zajednice“.

Inicijativa Pravo na vodu je do sada podnela dve krivične prijave za uništavanje prirode na rekama Gokčanica i Studenica.

Nakon podnošenja peticije Gradskoj upravi, ove inicijative nastaviće svoj rad i zalaganje za očuvanje svih reka na podrućju Raškog okruga.

M. M. D.

2 komentara za naslov “Kraljevo: Nastavlja se borba protiv gradnje mini hidroelektrana

  1. Драгане, могућа је забрана изградње нових МХЕ и то подржавам. А што се тиче укидања статуса повлашћеног произвођача ел.ен већ постојећих то је немогућа мисија. То су обично уговори на 12 година и кредити су на 12 година. Инвеститор је најчешће “скрпио” за учешће 10 или 20 посто, остало све иде преко банке. Чак и предузетници који су имали својих средстава да изгурају цео пројекат, ушли су и кредит, јер се тако сигурније осећају. Значи, јесте да плаћају камату али им је мирна глава, банка је страна, она носи 80 посто посла, и локални политичари не може да их уцењују.

  2. Kraljevo treba da zabrani izgradnju novih, a Republika da ukine beneficije za proizvođače struje u ovakvim već izgrađenim elektranama, čime će ih naterati da elektrane zatvore i vrate vodotokove u prirodne uslove.

Comments are closed.