Kraljevo: Za projekte verskih zajednica 20 miliona dinara

Za finansiranje i sufinansiranje radova na verskim objektima Eparhija žička dobiće 19 i po miliona dinara, a Rimokatolička crkva – pola miliona

Na sednici Gradskog veća u Kraljevu većnici su usvojili Odluku o finansiranju ili sufinansiranju izgradnje ili obnove tradicionalnih verskih objekata na teritoriji grada Kraljeva. Iz gradskog budžeta za ovu namenu u 2023. godini izdvojeno je ukupno 20 miliona dinara.

Predlog projekta „Izgradnja i obnova crkava i verskih objekata u Eparhiji žičkoj“ obuhvatao je radove u ukupno 15 hramova na teritoriji Kraljeva, a jedan je bio nepotpun (za crkvu u Godačici), pa je za radove na ostalih 14 crkava i verskih objekata Žičke eparhije opredeljeno 19 i po miliona dinara. Za Rimokatoličku župu Svetog Mihaela Arkanđela – pola miliona dinara.

Najviše novca, po tri miliona dinara, biće izdvojeno za izgradnju Hrama sa parohijskim domom i krstionicom u Adranima i za izgradnju crkve sa zvonikom i objektom za paljenje sveća u Ušću na Ibru.

Za završetak sale u porti crkve u Vitkovcu odobreno je dva miliona dinara, a po milion i po za rekonstrukciju konaka u manastiru u Voljavči, za izrgradnju temelja Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u manastiru u Zgodačici, kao i za završne radove na zvoniku Hrama Svetog Save u Kraljevu. Po 1,2 miliona dinara predviđeno je za izgradnju pristupne staze Hrama Bogorodice Trojeručice u Konarevu i izgradnju parohijskog doma u Vrbi.