Kraljevu od države više od 450 miliona dinara za projekat Maglič

Među devet jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, kojima će biti dodeljeno 1,4 milijarde dinara za sufinansiranje infrastrukturnih projekata, grad na Ibru trebalo bi da dobije najviše sredstava

Na Javni poziv koji je 4. januara ove godine raspisan za dodelu budžetskih sredstava radi sufinansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Jugozapadne Srbije, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stiglo je 45 prijava, a na osnovu rang liste podsticajna sredstva dobiće sedam lokalnih samouprava.

Najviše novca, 451,25 miliona dinara država planira da izdvoji u Kraljevu za sufinansiranje projekta izgradnje saobraćajnog prilaza ka srednjovekonoj tvrđavi „Maglič“ i za repliku srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajima.

Grad Kraljevo će, za realizaciju ovog projekta, iz budžeta izdvojiti pet odsto ukupnih sredstava – 23.750.000 dinara.

Projektom je planiran prilaz srednjovekovnom spomeniku kulture – tvrđavi Maglič, što podrazumeva uređenje parkinga sa dovoljnim brojem parking mesta, izgradnju pasarele preko magistrale i mosta preko reke Ibar, a planirana je i izgradnja srednjovekovnog sela u podnožju tvrđave sa pratećim sadržajima.

Magliču- foto Dalibor Anđelković – Zavod za zaštiri spomenika kulture Kraljevo

U saopštenju objavljenom na sajtu Minsitarstva građevinarstva saobraćaja i infrastrukture nema reči o rokovima i dinamici za realizaciju ovih projekata, ali naša redakcija će se pozabaviti ovom temom narednih dana.

Trenutno se do Magliča može samo – skelom.

Pored Grada Kraljeva, sredstva su dodeljena i gradovima Prokuplje i Leskovac, kao i opštinama Medveđa, Lebane, Kuršumlija i Bojnik za ukupno devet projekata za koje će biti izdvojeno 1.164.850.000 dinara.

Po drugom delu ovog konkursa, na teritoriji Ovčarsko-kablarske klisure za četiri projekta Grada Čačka biće izdvojeno 234,9 miliona dinara i za još jedan u opštini Lučani – 100 miliona dinara, dakle – ukupno 1,4 milijarde dinara za 14 projekata.

Ovakvu odluku, na osnovu predloga Stručne komisije (koja je utvrdila rang listu) doneo je ministar građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Goran Vesić.

Vašoj pažnji na slične teme preporučujemo naše ranije tekstove:

Most preko Ibra nije najveći problem Magliča, već…

Nema mosta bez lokalnog troška

Novi most, od kada je nabujali Ibar odneo stari, postoji samo na papiru – Maglič između obećanja i stvarnosti

ZA KOJE PROJEKTE SREDSTVA DOBIJAJU OSTALI GRADOVI I OPŠTINE?

Grad Čačak iz budžeta će dobiti 71,16 miliona dinara za izgradnju vidikovca na Kablaru, 3, 74 miliona za parterno uređenje jezgra Ovčar banje, 27,5 miliona za projekat kapije dobrodošlice na ulazu i izlazu iz zaštićenog područja Ovčarsko-kablarske klisure, a 32,5 miliona dinara za stazu na desnoj obali jezera Međuvršje.

Za rekonstrukciju saobraćajnice sa odmaralištem i biciklističkom stazom, sa izgradnjom mosta opština Lučani od države dobiće 100 miliona dinara.

Opština Lebane dobiće 194 miliona za projekat izgradnje Centra za posetioce Caričin grad, dok će Leskovac iz budžeta biti sufinansiran sa 77 miliona dinara za izgradnju regionalnog inovacionog startap centra „Leskovac“.

Opštinu Bojnik za izgradnju amfiteatra na platou kod sportske hale u cilju razvoja turističko-obrazovnog kapaciteta, država će pomoći sa 36,4 miliona dinara, dok će u Medveđi za rekonstrukciju i dogradnju Rimskog kupatila izdvojiti 151,3 miliona, a za Kulturni centar u Sijarinskoj banji 117,1 milion dinara.

Grad Prokuplje za uređenje kolovoza i trotoara u okviru regulacije ulice Milena Jovanovića dobiće od države 48,5 miliona dinara, a za rekonstrukcije ulice Arsenija Čarnojevića 73,1 milion dinara.

Država će sufinansirati i izgradnju Vizitorskog centra u Đavoljoj varoši, u Kuršumliji sa 16,2 miliona dinara.

fotografije: Dalibor Anđelković – Zavod za zaštiri spomenika kulture Kraljevo

1 komentar za naslov “Kraljevu od države više od 450 miliona dinara za projekat Maglič

  1. Da ne bi Beležnice profesora Miškovića, ništa ne bi bilo. Ovako joj je porasla popularnost, pa sad sve može. Bilo kako bilo, lepo je što je konačno i tvrđava Maglič došla na red. Zaslužila je.
    E kad se završi, ima da iznajmim neki jači auto kod Menadžer-a, pa da odem da je konačno vidim. Već dugo imam želju, pa nikako. Ovog puta ću naći vremena.

Comments are closed.