Sa Košara u guslarsku legendu – veče „Srce heroja zauvek živi“

Guslarsko veče organizovano je u čast srpskih heroja, kapetana Srđana Košanina iz Ušća i vojnika Predraga Bogosavljevića iz Medveđe, koji su, braneći Srbiju, poginuli na Košarama

U Domu Vojske u Kraljevu, a u organizaciji Pokreta Srce Heroja, sinoć je održano guslarsko veče pod nazivom „Srce heroja zauvek živi“.

foto Pokret Srce heroja

Negujući kult sećanja, članovi Pokreta Srce Heroja realizovali su, zajedno sa porodicama poginulih, dobrovoljnu akciju snimanja pesme i izdavanja CD-a o životu i junaštvu kapetana Srđana Košanina iz Ušća i vojnika Predraga Bogosavljevića, koji su poginuli na Košarama braneći Srbiju.

Guslarsko veče – foto Pokret Srce heroja Kraljevo

Na guslarskoj večeri je, premijerno, uz prisustvo porodica poginulih junaka, članova i prijatelja Pokreta Srce Heroja, narodni guslar Veselin Dacić iz Kragujevca pevao o heroju kapetanu Srđanu Košaninu iz Ušća, a guslar  Miljan Toković iz Medveđe o heroju Predragu Bogosavljeviću iz istog mesta.

Članovi i prijatelji koji su pomogli u dobrovoljnom prikupljanju sredstava za snimanje i štampanje CD-a i tako ugradili svoju dušu u pesme o herojima, u znak zahvalnosti dobili su na poklon po jedan CD – istakao je Siniša Ivanović, predsednik Pokreta Srce heroja Kraljevo.

foto Pokret Srce heroja

PRAVDA ZA SLAĐANA TRAJKOVIĆA

Pre ovog događaja, ispred Doma Vojske održan je skup podrške za Slađana Trajkovića. On je bivši pripadnik Kosovske policije, koji je uhapšen 15. decembra prošle godine, a ostavku je dao mesec dana ranije, zajedno za ostalim Srbima na Severu.

Njega Osnovni sud u Prištini tereti za navodne ratne zločine iz 1999. u Vučitrnu, a nalazi se u pritvorskoj jedinici u Podujevu. Njegova porodica insistira da se Trajković brani sa slobode, jer mu je zdravstveno stanje ugroženo. Uz poruku da insistiraju da se istraga privede kraju, Jelena Trajković, kćerka Slađana Trajkovića, ocenila je da „kosovsko pravosuđe očigledno nema dokaze protiv njega, zbog čega uporno insistiraju na odlaganju.

Ni njegov advokat nije upoznat sa tim dokle je stigao slučaj. Tužiteljka mu ne dozvoljava da učestvuje u istrazi, niti u saslušanju svedoka. Na svako podnošenje žalbe u ovom slučaju, odnosno na rad tužiteljke, ne dobija nikakav odgovor – istakla je Jelena Trajković.

   M. M. D.