„Kiša“ nagrada za Kraljevačko pozorište na 58. Festivalu „Joakim Vujić“ (VIDEO)

Malo je reći da je današnji dan možda najblistaviji u čitavoj istoriji kraljevačkog teatra, jer uspeh koji su postigli na prestižnom Festivalu – nijednom teatru u Srbiji neće biti lako skorije ponoviti

Kraljevačko pozorište danas sa pravom može da kaže da nosi titulu najboljeg pozorišta u Srbiji!

U Kragujevcu će večeras, završne večeri 58. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ biti dodeljene nagrade u sedam kategorija. Od ukupno 13 nagrada, u Kraljevo stiže čak osam!

Žiri je sinoć saopštio svoju odluku.

Nagradu za najbolju predstavu u celini, dobila je predstava Kraljevačkog pozorišta „Crna ovca“, nastala po tekstu Vide Davidović, a u režiji Snežane Trišić. Odluku je žiri doneo većinom glasova, a u obrazloženu se navodi:

Predstava uzbudljivo i promišljeno transponuje obrasce surovosti neoliberalizma u scensku igru građenu na brehtijanskim postupcima, preispitujući obrasce dehumanizacije sveta, otvarajući mogućnost vođenja dijaloga sa publikom u kome civilizacijska pitanja nesporno ističu da ideja progresa mora da počiva na ideji plemenitosti duha“.

Žiri Okruglog stola kritike dodelio je predstavi „Trpele“ Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta NAGRADU OKRUGLOG STOLA KRITIKE za najbolju predstavu Festivala.

Obrazloženje:

Predstava „Trpele”, po tekstu Bobana Skerlića i Milene Depolo, a u režiji Aleksandre Kovačević najbolje se može opisati kao ritual, forma jednog obreda, telesnog i vokalnog izražavanja da bi se nešto objasnilo, da bi se nešto pročistilo, žrtvovalo, prizvalo ili tražilo. Njeni koreni sežu do samog antičko doba, a verovatno i dalje, do plemenskih plesova ili bolje rečeno, do nastanka ljudskog roda, nastanka čoveka i žene. Ako baš hoćemo, do Edena, gde se Eva prvi put ogrešila pojevši zabranjenu jabuku. Kada su proterani na zemlju i Bog nije više želeo da ih štiti, kako li se Adam svetio?

Reći da je predstava potresna, bilo bi potcenjivanje, jer se mnogih potresnih pojava lako možemo otresti kada iskoračimo sa pozornice u stvarni život. Činjenica da nas jeza drame neminovno prati i tamo, zastrašujuća je i bolna.

Ova izvedba, mešavina dokumentarističkog i igranog žanra, označava ženski krik upućen sebi, zlostavljačima, mrtvim i živim, porodicama koje okreću glave, zatvaraju prozore, vrata i uši; prijateljima koji teše rečima pa nemo odlaze, „dobronamernim” komšijama koje nazovu policiju da bi umirili svoju savest bez pristanka žrtve; institucijama koje bi trebalo da štite te iste žrtve, a ne znaju kako bi tačno postupali jer njihovi pravilnici imaju šablon u koji se nekako većina slučajeva ne uklapa.

Junakinje svojim ispovestima govore i drugim ženama, otvrdlim, ženama-stubovima, ali ne kuće, već patrijarhata. Ženama koje ćute poručuju da su i one tu bile, a devojčicama valjda, da se nadaju kako im tako nikada neće biti. Za sada, to ostaje slaba uteha, budući da svakog dana, u bar jednoj kući, u jednom gradu, neka žena trpi.

„Trpele” su na pozornicu iznova vratile katarzu, pročišćenje koje nema za cilj da nam olakša odlazak kući, naprotiv. One su vapaj koji podstiče pobunu, poziv na samopreispitivanje, hrabrost, nežnost i jedno konačno: dosta“.

Nagrada za najboljeg mladog glumca dodeljena je Vladimiru Jovanoviću za uloge Lopova i Siromaha u predstavi Crna ovca.

Vladimir Dado Jovanović i Zoran Cerovina u predstavi “Crna ovca”

Obrazloženje: Vladimir Jovanović pokazao je zrelost i veštinu u poigravanju sa zahtevnom epistolarnom formom dramskog teksta. Sa lakoćom i sigurnošću gradio je različite transformacije.

Među četiri ravnopravne glumačke nagrade čak tri su odneli glumci predstava Kraljevačkog pozorišta!

Nikola Voštinić dobio je ovu nagradu za ulogu u predstavi Crna ovca. Gorica Dinulović dobila je Joakima za ulogu u istoj predstavi.Treću glumačku nagradu dobio je CEO ANSAMBL predstave Trpele!

Nikola Voštinić i Aleksandra Arizanović u predstavi “Crna ovca”

U obrazloženju se navodi da „precizno odabranim glumačkim sredstvima Nikola Voštinić, kao žrtva okruženja iznosi život malog čoveka koji se svojim poštenjem i dobrodušnošću pokušava izboriti sa realnošću apsurda u surovoj realnosti. Lucidnim i hrabrim odabirom sredstava koja se kreću od gluposti do naivnosti, reskim načinom odbrane moralnih stavova, budi neupitan osećaj nade u težnju ka ljudskom savršenstvu i čestitosti. Kao osoba koja u vremenu promenjivih ideologija sa jedinim idealom kao što je novac, ostaje dosledna slika plemenitosti, dobrote i hrabrosti. Bez trunke straha, svoju ranjivosti i naivnost u glumačkom izrazu preokreće u snagu i podseća nas da poštenje nije samo arhaična reč. Odmereno, oprezno, ali sadržajno i veoma emotivno gradi svoj lik malog čoveka suočenog sa velikom gorčinom urušenih ideala“.

Gorica Dinulović

Kod obrazloženja nagrade Gorici Dinulović – žiri ocenjuje da je ona „odabranim sredstvima, doslednom igrom, finim a istovremeno i snažnim gradiranjem likova, tokom cele predstave, brzim promenama u glumačkoj igri, nepogrešivo kreirala čitav jedan svet poremećenih vrednosti i urušenog sistema. Likovima Šefice bande, Bankarke, Tužiteljke, Ministarke, Profesorke, ona na sebi svojstven način, a očigledno crpeći inspiraciju iz neposrednog okruženja, tera gledaoce da se zapitaju: kuda pobeći“.

Ansambl predstave Trpele, nagrađen je zbog toga što „potresnom, istinitom  i posvećenom igrom, ansambl predstave vodi kroz mrak nasilja i zlostavljanja žena podsećajući na svakodnevnicu slabijeg pola. Uloge koje su ostvarile Jasminka Hodžić, Aleksandra Ristić, Gorica Dinulović, Sonja Milojević, Biljana Talić, Deana Kostić i Svetlana Milenković, istovremeno grade jedinstvo lika žene stavljajući ga u različite okolnosti upozoravajući  na činjenicu da sistem ukoliko pravovremeno ne reaguje od žrtve vrlo često stvara ubicu. Svojim kreacijama ostvaruju svu složenost problema porodičnog nasilja“.

Nagrada za najbolju scenografiju, dodeljena je Snežani Trišić za predstavu Crna ovca, u produkciji Kraljevačkog pozorišta.

U obrazloženju se navodi: „Svedenim, jasnim i snažnim scenografskim sredstvima Snežana Trišić uspostavlja prostor dramaturški dobro osmišljen, uspostavljajući prostor igre visokog potencijala i delikatne likovnosti koja je u potpunoj saglasnosti sa svim ostalim komponentama predstave. Sa minimilanim sredstvima, promišljeno i funkcionalno, gradi niz prostora kroz koje nas vodi priča predstave. Savremenim i autentičnim scenografskim potezima gradi vizuelno sadržajnu instalaciju, gde istovremeno duhovito i jednostavno trasira putovanje kroz predstavu.

Snežani Trišić za predstavu Crna ovca u produkciji Kraljevačkog pozorišta pripala je i nagrada za najbolju režiju zbog toga što je „sigurnom rediteljskom rukom i solidnim poznavanjem Brehtovog opusa Snežana Trišić je i ovoga puta pokazala da svakom segmentu predstave pristupa temeljno sa suptilnim odnosom. Prefinjenim i preciznim rediteljskim rukopisom uspostavlja kod za čitanje savremene stvarnosti. Promišljenim rediteljskim izrazom omogućava nam da izoštrimo percepciju sveta u kojem živimo. Svojim sigurnim rediteljskim postupcima predstavu posvećuje progonjenim herojima, koji uprkos svemu i posle svega, jasno i beskompromisno biraju ljudskost i poštenje nasuprot ideologijama. Rediteljka smelo vodi ansambl i autorski tim kroz predstavu sa kompleksnim brehtijanskim postupcima, nudeći jasan rediteljsko-dramaturški koncept, otvarajući utopijski prostor dobrote, poštenja i bezuslovne ljubavi. Teatralizujući žive impulse stvarnosti rediteljka kreira kompleksnu scensku partituru koja nas dovodi do tragizma današnjice“.

I Miodrag Dinulović, direktor Kraljevačkog pozorišta, ushićen je istorijskim uspehom teatra na čijem je čelu i, čini nam se, s pravom smatra da ovakav uspeh treba da iskoriste za popravljanje položaja ustanove s kojom čitav grad može da se ponosi.

On je istakao da je očekivao nekoliko nagrada za dve predstave sa kojima se Kraljevačko pozorište predstavilo na ovom Festivalu, jer su obe izuzetne, ali da – nije očekivao ovoliko nagrada:

POGLEDAJTE VIDEO

Nisam očekivao toliko nagrada, jer je u pitanju jedna zaista ozbiljna selekcija. Zato sam zatečen, vrlo prijatno, naravno, kao i svi u našem teatru, ali u Zajednici profesionalnih pozorišta Srbije, jer od svih nagrada Kraljevo osvojilo osam:  šest za predstavu „Crna ovca“ i dve za predstavu „Trpele“ koje, naravno, delimo sa našim koproducentom – Šabačkim pozorištem.

Dinulović je za portal Krug rekao da je biti na čelu najuspešnijeg pozorišta u zemlji – izuzetan osećaj:

Želim, pre svega, da se zahvalim autorskim timovima ovih predstava, jer bez njih predstave ne postoje. Zatim – zaposlenima i stručnim saradnicima koji posvećeno i danonoćno rade na predstavama u izuzetno teškim, a ponekad i nemogućim uslovima. Tako su nastale i predstave „Trpele“ i „Crna ovca“.

Dinulović je podsetio da su „Trpele“ nastale usred pandemije, sa obolevanjem glumaca iz čak tri grada.

Predstava „Crna ovca“ nastala je nakon havarije na sistemu grejanja u izuzetno nepovoljnim uslovima. Morali su da rade kaloriferi koji su smetali glumcima, rediteljka je sedela u kaputu sa šalom i kapom na glavi, ali sve to zaista nikoga nije sprečilo da stvori ovakav rezultati i niko nije našao izgovor, već smo sve to „nemanje“ i neuslove rada pretvorili u kvalitet.

Direktor Kraljevačkog pozorišta zahvalio se osnivaču zbog finansijske podrške koja je omogućila da se radi i stvara u napetom vremenu sa takvim izuzetnim stvaraocima i kreativnim timovima:

Želim da verujem da će ove nagrade biti podstrek da ozbiljnije promislimo kuda dalje, a pre svega sa kim. Naši mladi glumci: Nikola Voštinić, Vladimir Jovanović, Aleksandra Arizanović i ostali koji drže naš repertoar, i dalje su spoljni saradnici, bez stalnih plata i stalnog angažmana u ovoj kući, kao i naši spoljni saradnici: od šminkera, inspicijenta, tehničara tona – nisu „na plati“. Kreirati repertoar i  poslovni plan u našoj kući je hudinijevski, mađioničarski posao. Naučio sam da ga radim, ali bih želeo da ja, kao i moj naslednik ili naslednica, nemamo više te probleme i da materijalizujemo ove uspehe, u tom smislu da svim ljudima u ovoj kući, pa i samom gradu bude bolje, a nama i lakše da stvorimo još veći značajnije projekte – poručio je Dinulović, pre nego što je ekipa Kraljevačkog pozorišta otputovala u Kragujevac na večerašnje uručenje nagrada.

Odluku o nagrađenima u sedam kategorija doneo je žiri u sastavu:  Snežana Kovačević – kostimografkinja, predsednica žirija, Ivana Nedeljković – glumica i mr Nemanja Ranković – glumac i reditelj. Dok su o posebnoj nagradi za najbolju predstavu po odluci Okruglog stola kritike odlučivali: dr Zoran Maksimović – teatrolog, Miloš Latinović – književnik i Aleksandra Jovanović – dramaturškinja.

Malo je reći da je jučerašnji dan možda najblistaviji u istoriji kraljevačkog teatra, jer uspeh koji su postigli na prestižnom Festivalu – nijednom pozorištu u Srbiji neće biti lako skorije ponoviti.

Redakcija portala Krug čestita ovaj veliki uspeh svima koji su zaslužni za ovako veliki uspeh Kraljevačkog pozorišta!

M. M. Dabić

Ostavite komentar

E-mail adresa se ne objavljuje. Obavezna polja *