Ljubav prema lokalnoj zajednici ova deca uče da pokazuju na najlepši način

Danas se obeležava Evropski dan parkova, koji je proglasila Federacija nacionalnih parkova Evrope s ciljem da se skrene pažnja na značaj zelenih površina. Datum 24. maj je odabran kao dan sećanja na postanak prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj koji su proglašeni na taj dan 1909. godine. Evropski dan parkova prvi put je obeležen 1999, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine.

Promene godišnjih doba čine prirodu neodoljivom. Svako od njih podari drveću i travi neku lepotu i draž koja u nepopravljivim sanjarima budi želju da očuvaju ono što se da očuvati.

Učenici 2/1  OŠ „Vuk Karadžić“ svake jeseni i proleća organizuju različite aktivnosti na ušću Ribnice u Ibar. Ovog puta pridružili su im se i učenici izdvojenog odeljenja ove škole u Kamenici.

Danas, na Evropski dan parkova, ponovo su bili na istom mestu.

Od školskog dvorišta do ušća prolazi se sporednim ulicama ribničkog naselja. Prva stanica je stoletni dud  sazreo i u punooj snazi. Odatle se stiže do korita reke Ribnice, gde počinje sa prikupljanjem otpada.

Svakom našoj akcijom, kao vaspitno-obrazovna ustanova skrećemo pažnju javnosti na problem odlaganja smeća na mestima gde ne bi trebalo da ga ima. Rode, čaplje, žabe, sitni gušteri, puževi, skakavci imaju svoj mir ovde. Samo ušće je, zahvaljujući pravim ribolovcima, relativno čisto, pa su učenici imali manje posla.

Pored  obeležavanja evropskog dana parkova, ambijentalna nastava je ovde bila  vrlo kreativna i živa. Razgovor o Josifu Pančiću, Desanki Maksimović, lekovitim travama i njihovom dejstvu bio je vrlo sadržajankaže učiteljica Vesna Ristović.

Sportske igre, igre rekvizitima i boravak u prirodi, dodaje ona, učinili su deci dan uspešnim i zdravim, a ispijanje čaja nastalog od lekovitih biljaka  koje su videli na ušću otvorilo je nove prilike i dogovore za dalje.

Đaci i učiteljica još uvek u su u potrazi za sredstvima koja bi im omogućila postavljanje parkovskih klupa, kanta za odlaganje smeća, novih ukrasnih biljakam šiblja i drveća, ali zajedno šalju jasnu poruku: razvijanjem zastave škole pokazuju ko su, a akcijama ekološkog karaktera pokazuju ljubav prema svojoj zajednici i domovini.